U trendu

Škotska: Šest slučajeva omikron soja

LONDON – Škotska je prijavila danas šest slučajeva omikron soja korona virusa, od kojih su neki povezani sa putovanjima u južnu Afriku.

To je izazvalo zabrinutost da se nova varijanta korona virusa već širi u zajednici, navodi agencija Rojters.

Britanija je ranije objavila tri slučaja ove varijante, koja će se, prema tvrdnjama Svetske zdravstvene organizacije, verovatno proširiti na međunarodnom nivou, što predstavlja “veoma visok“ globalni rizik od porasta infekcije.

Sve četiri zemlje Ujedinjenog Kraljevstva ograničile su putovanja u južnu Afriku, gde je novi soj prvi put otkriven prošle nedelje.
„U nekim slučajevima, zadovoljni smo da nema istorije putovanja ili putne veze sa južnom Afrikom“, izjavio je zamenik prvog ministra Škotske DŽon Svini za radio BBC.

“To znači da omikron verovatno cirkuliše unutar zajednice”, dodao je on.

Britanski premijer Boris DŽonson je ranije doneo odluku u skladu sa kojom je nošenje maski obavezno u prodavnicama i transportu u Engleskoj, u sklopu odgovora na pojavu novog soja.

Takođe je zatražio od Zajedničkog komiteta za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) da hitno razmotri bustere za mlađe od 40 godina i smanjenje vremenskog perioda između druge doze vakcine i buster doze.

Ministri i naučnici tvrde da čak i ako se pokaže da su vakcine neefikasne protiv omikrona, one bi ipak trebalo da ponude bolju zaštitu od tog soja i da smanje broj hospitalizacija i smrti.

Entoni Harden, zamenik predsedavajućeg JCVI, izjavio je da je potrebno vreme da se razvije vakcina za specifičnu varijantu, zbog čega je preporučljivo podizanje imuniteta u populaciji.

Naučnici navode da omikron ima duplo veći broj mutacija šiljastog proteina od trenutno dominantnog delta soja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar