U trendu

Skupština Beograda: Usvojene odluke za pomoć ugostiteljima

BEOGRAD – Svi ugostitelji koji koriste poslovni prostor u vlasništvu Grada Beograda biće oslobođeni plaćanja zakupa za mesec maj, odlučeno je danas na sednici Skupštine grada Beograda.

Osim toga, odlučeno je i da ugostitelji koji koriste prostor u vlasništvu Grada budu oslobođeni plaćanja nadoknade za postavljanje bašti ugostiteljskih objekata za jun i jul, a ta odluka se odnosi samo na bašte koje su legalne i prijavljene, odnosno imaju dozvolu za postavljanje od opština.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da se odluka o nefakturisanju zakupnine onima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u poslovnom prostoru na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad ima posebna svojinska ovlasćenja odnosi na ukupno 481 zakupca koji koriste nešto više od 41.000 kvadrata.

“Želeli smo da pomognemo ugostiteljima da izađu na kraj s krizom u kojoj se nalaze, jer epidemija korona virusa nije samo zdravstvena već i ekonomska i društvena kriza”, rekao je Vesić.

Naveo je da u sektoru ugostiteljstva radi oko 40.000 i da je taj sektor važan zbog turizma i naplate PDV-a od čega, dodaje, “žive” i Grad i Republika i kupuje se neophodna zdravstvena oprema.

“Zato smo doneli odluku da ove zakupce oslobodimo zakupnine za maj, računajući da ćemo tako nadoknaditi period kada nisu radili”, rekao je Vesić.

Kada je u pitanju odluka koja se odnosi na bašte, pojasnio je da se svi ugostitelji koji imaju bašte na javnim površinama oslobađaju plaćanja taksi za jun i jul, ali samo oni koji imaju legalne bašte.

Vesić je apelovao na ugostitelje da preko opština prijave bašte kako bi iskoristili pogodnost koja im je data.

Osim toga, uputio je apel svim drugim vlasnicima poslovnog prostora da slede primer Grad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.