U trendu

SLO: Broj infekcija raste, još dve bolnice u kovid sistemu

LJUBLJANA – U Sloveniji je u poslednja 24 časa potvrđeno 333 novih infekcija korona virusom, brojevi naglo rastu vec više od dve nedelje, a vlasti su danas ponovo upozorile da će se stanje dramaticno pogoršati na jesen ako se više stanovništva ne bude vakcinisalo.

„Situacija je verovatno mnogo ozbiljnija nego što smo spremni to da priznamo“, saopštio je danas na vladinoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Janez Poklukar, prenosi Hina.

On je naglasio da će zbog zaraznije varijante korona virusa tokom jeseni gotovo svako ko nije vakcinisan doći u kontakt s virusom u novom talasu infekcija, što je veliki rizik za zdravstveni sistem.

„Bojimo se da će nam nevakcinisani do krajnje mere popuniti kapacitete jedinica intenzivne nege i da ćemo opet morati da uvodimo nepopularne mere kako bismo zadržali kontrolu u bolnicama“, upozorio je slovenački ministar zdravlja.

Poklukar je najavio je da će zato već u ponedeljak ponovo biti otvorene dve bolnice za kovid pacijente, bolnica u Celju i klinika za plućne bolesti Golnik.

Navedeno je i da je novo stanje u bolnicama 54 hospitalizovanih od kojih 12 u jedinicama intenzivne nege, dok su pre nedelju dana u bolnicama bila 42 pacijenata.

Poklukar je potvrdio da je vlada donela odluku da se uskoro pocne s davanjem treće doze vakcine protiv kovid-19, najpre onima sa slabim imunološkim sistemom, dok će u kasnijim fazama treću dozu moći da dobiju i pojedine osetljive i ranjive grupe, zaposleni u domovima za starije i zdravstvu, kao i pedagoški radnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.