U trendu

SLO: Od ponedeljka negativan test za ulazak važi kraće

LJUBLJANA – Negativan test za ulazak u Sloveniju bez karantina od ponedeljka će važiti kraće nego do sada, predviđeno je novim protokolom slovenačke vlade koja je reagovala na ubrzano širenje omikron varijante.

Validnost negativnog PCR testa pri ulasku u Sloveniju biće 48 sati od uzimanja brisa, a brzog antigenskog testa 24 sata od uzimanja brisa, dok se ostali uslovi ne menjaju, prenela je Hina.

Takođe, novim merama koje stupaju na snagu u ponedeljak menjaju se uslovi za korišćenje javnog prevoza, pa će njega smeti da koriste samo osobe koje su vakcinisane, koje su prebolele kovid-19 ili imaju negativni test, a uz to moraju da nose i zaštitnu masku.

U vozovima i autobusima ograničava se i broj putnika na mestima za sedenje, te je potrebna međusobna distanca putnika na mestima za stajanje, a za kontrolu i sprovođenje protokola zaduženi su organizatori prevoza, odnosno javna prevozna preduzeća.

U Sloveniji je u poslednjih 24 sata prema još neslužbenim podacima potvrđeno 4.468 novih slučajeva korona virusa, skoro 3.000 više nego pre sedam dana, a epidemiolozi strahuju da bi se širenjem omikron varijante koja postaje dominantna, broj dnevnih zaraza na vrhuncu novog talasa mogao povećati na 9.000, pa i više.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar