SLO odustala od nacionalne aviokompanije,šansa za Er Srbiju

LJUBLJANA – Slovenačka vlada odustala je od planova da osnuje novog nacionalnog avio-prevoznika koristeći EU fondove, objavio je portal Exyuaviation.

Plan koji mora da odobri Evropska komisija kako bi ta zemlja dobila grant od 1,6 milijardi evra i 3,6 milijardi kredita da ublaži posledice pandemije, više ne sadrži predlog o finansiranju novog avio-prevoznika.

Evropski zvaničnici prethodno su izrazili zabrinutost zbog plana da se 76 miliona evra utroši na stvaranje nove nacionalne avio-kompanije.

Slovenačko ministarstvo navelo je da finansiranje nove avio-kompanije nije bilo u skladu sa „zelenim“ politikama EU, prenosi B92.

„Kako se avio-sektor još nije prebacio na obnovljive izvore energije i uglavnom koristi fosilna goriva, ti se zahtevi nisu mogli ispuniti. Zato smo povukli predlog i trenutno tražimo rešenje za alternativne izvore sredstava“, rekli su iz ministarstva za slovenački list „Delo“.

Slovenija je imala najveći pad komercijalnih letova u Evropi posle Gruzije, zbog uticaja koronavirusa i bankrota nacionalne avio-kompanije Adrija ervejz krajem 2019. godine.

U međuvremenu slovenački ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek razgovarao je sa direktorom Er Srbije za komercijalu i strategiju Jiržijem Marekom.

„Razgovarali su mogućnostima da se saradnjom poboljša povezanost Slovenije sa svetom. Zbog poverljivosti poslovnih informacija, ne možemo više ništa da kažemo o tome“, rekli su iz slovenačkog ministarstva za „Delo“.

Er Srbija je bila treći transferni avio-prevoznik u slovenačkoj prestonici u 2020. čime je popravila svoju poziciju iz 2019. kada je bila osma.

Srpski nacionalni avio-prevoznik uspeo je da poveća svoj tržišni udeo u Ljubljani sa četiri procenta u 2019. na 10 u 2020, navodi portal Exyuaviation.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.