SLO: Šef tajne službe ima koronu, neizvesno glasanje o vladi

LJUBLJANA – Inicijativa slovenačkog parlamenta da iduće nedelje glasa o nepoverenju vladi dovedena je u pitanje pošto se direktor državne obaveštajne službe SOVA zarazio kovidom-19, a bio je u kontaktu sa poslanicima, prenose slovenački mediji.

Janez Stušek, direktor SOVA u petak je u zgradi parlamenta odgovarao na pitanja poslanika odbora za kontrolu bezbednosnih i tajnih službi.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a u subotu je testiranjem potvrđeno da je Stušek zaražen korona virusom, prenosi Hina.

Pomenuti odbor ima devet članova, a sa stručnim saradnicima i sekretarom odbora na takvim sastancima nađe se i 20-ak ljudi.

Učesnici sastanka sada čekaju testiranje, a to bi sve moglo da utiče na izglasavanje ili neizglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše.

Televizijska stanica POP-TV navodi da bi sednica na kojoj bi se glasalo o poverenju trebalo se da se održi u sredu.

Grupa od 42 poslanika iz pet opozicionih stranaka levice i centra u petak je podnela predlog da se vladi izglasa nepoverenje i da se mandat za sastavljanje nove vlade poveri iskusnom političaru Karlu Erjavcu.

Na tajnom glasanju bi za taj predlog trebalo da glasa najmanje 46 poslanika od 90 da bi vlad bilo izglasano nepoverenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.