Slovačka: Masovnim testiranjem smanjen broj obolelih za 60%

BRATISLAVA – Masovno testiranje u Slovačkoj na korona virus smanjilo je zaraznost od korone virusa za 60 odsto u jednoj nedelji, u kombinaciji sa karantinom i ostalim restriktivnim merama, kažu britanski naučni eksperti.

Slovačka je besplatno testirala skoro celo stanovništvo (oko pet miliona stanovnika) u kratkom roku antigen testovima, rekavši da svi zaposleni koji nisu negativni na test, ne mogu da idu na posao, podsetio je Gardijan.

Za onoga za koga se ispostavilo da je pozitivan, morao je u samoizolaciju sa celom porodicom, ali je svaki zaposleni dobio punu platu za 10 dana izolacije.

Osobe koje su bile negativne, mogle su na posao bez problema, međutim, nisu mogle da idu u staračke domove, niti su studenti mogli da se vraćaju kućama za praznike.

„Na primeru Slovačke smo videli je jak dokaz da masovno testiranje u kombinaciji sa lokdaunom doveo do drastičnog smanjenja Kovid-19 inficiranih“, rekao je engleski profesor Stefan Flaš.

Nešto slično je pokušano u Liverpulu, gradu od 500.000 stanovnika, međutim, pokazalo se da su brzi testovi promašili 50 odsto inficiranih i 30 odsto osoba koje su vrlo zarazne i koje lako šire koronu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.