U trendu

Slovačka nema dovoljno informacija o Sputnjiku V

BRATISLAVA – Slovačka Nacionalna agencija za lekove SUKL saopštila je danas da nije dobila dovoljno informacija od proizvođača ruske vakcine protiv korona virusa Sputnik V da bi mogla da odlučuje o njenim prednostima i rizicima za ljude.

Zbog kupovine 200.000 doza Sputnika V prošlog meseca, iako je Evropska agencija za lekove nije odobrila za upotrebu, slovački premijer Igor Matovič bio je prinuđen da podnese ostavku, preneo je Rojters.

Nijedna doza, međutim, nije data slovačkim građanima, dok vlasti nastavljaju da procenjuju njenu efikasnost i bezbednost.

SUKL je saopštio da je ispitao dokumentacije, pregledao proizvodne pogone i završio 11 od 14 planiranih laboratorijskih ispitivanja, dok preostala tri nisu bitna za zaključke.

„Agencija je 30. marta 2021. zvanično poslala izveštaj o oceni Ministarstva zdravlja u kome je navela da nije moguće doneti zaključak o balansu između koristi i rizika vakcine Sputnik V“, naveo je SUKL u mejlu britanskoj agenciji.

Takav izveštaj je donet zbog količine podataka koji nedostaju od proizvođača, nedoslednosti doziranja i nemogućnosti upoređivanja serija koje se koriste u raznim studijama i zemljama, navedeno je mejlu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.