U trendu

Slovački ministar: Masovno testiranje važno za škole

BRATISLAVA – Masovno testiranje stanovništva na korona virus biće neophodno uglavnom za škole, nastavnike, studente, medicinsko osoblje i sve one koji ne rade od kuće i koji su u kontaktu s drugim ljudiima, izjavio je danas slovački ministar obrazovanja Branislav Greling.

On je na društvenim mrežama napisao da drugih opcija nema i da je plan da se identifikuju oni koji bi mogli da šire virus, prenosi TASR.

„Imamo li drugih opcija? Da ne učinimo ništa i da čekamo dok ljudi pokažu simptome, zaraze druge i da bolnice više ne budu u stanju da se nose sa situacijom“, upitao je slovački ministar.

On je apelovao na građane da budu odgovorni i nakon testiranja, da poštuju higijenska pravila, mere distanciranja i da nose zaštitne maske.

Slovački ministar odbrane Jaroslav Nad je rekao da će se oružane snage zemlje pripremiti za masovno testiranje stanovništva do kraja oktobra. Testiranje će početi u novembru, u okviru projekta pod nazivom „Zajednička odgovornost“, u kojem će učestvovati vojnici, policajci i vatrogasci.

U Slovačkoj je u toku prethodna 24 sata broj zaraženih korona virusom povećan za 860, na 30.695, dok je od posledica kovid-19 preminulo još četvoro ljudi, a od početka pandemije 92.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.