Slovenački ministar zdravlja podneo ostavku usred pandemije

Slovenački ministar zdravlja Tomaz Gantar podneo je danas ostavku nakon što je njegova stranka napustila vladajuću koaliciju desnog centra, što predstavlja udarac za premijera Janeza Janšu tokom pandemije korona virusa.

Gantar je rekao da je ostavku podneo posle odluke njegove Demokratske partije penzionera (DESUS) da izladje iz koalicione vlade u znak protesta zbog Janšine populističke politike.

Premijer se suočio sa optužbama za pritisak na medije i zabrane kritika u tradicionalno liberalnoj zemlji Evropske unije. On je negirao optužbe.

Janša je rekao da će on privremeno voditi Ministarstvo zdravlja.

Janšina vlada i posle izlaska DESUS-a iz kolaicije ima većinu u parlamentu.

Slovenačka vlada na čelu sa Janšom formirana je u martu posle ostavke prethodnog premijera Marjana Šareca.

Janša je bliski saveznik populističkog madjarskog premijera Viktora Orbana i odlučni protivnik imigracije. Izazvao je kritike izražavajući javnu podršku ponovnom izboru američkog predsednika Donalda Trampa dok je prebrojavanje glasova još uvek bilo u toku.

Lider stranke DESUS Karl Erjavec, bivši slovenački ministar spoljnih poslova, kao razlog napuštanja koalicije naveo je „ogroman pritisak“ Janšine stranke na „sve važne podsisteme“.

„Ne želimo „orbanizaciju“ Slovenije, autokratski sistema i strah naroda“, rekao je Erjavec. Mislio je na madjarskog premijera Orbana, čija je vlada pod stalnom kritikom Evropske unije.

Slovenačka vlada je danas saopštila da došlo do blagog usporavanja novih infekcija korona virusom posle nekoliko nedelja. Vlasti su uvele policijski čas i druge restriktivne mere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.