Slovenački premijer pustio u pogon superkompjuter Vega

LJUBLJANA – Simboličnim pritiskom na crveno dugme slovenački premijer Janez Janša pokrenuo je u Mariboru superkompjuter Vega, projekat vredan 17,2 miliona evra, sufinansiran najvećim delom evropskim sredstvima.

Slovenija je na taj način stala uz bok svetskim velesilama na području informativnih tehnologija, kazao je tom prilikom slovenački premijer, prenosi agencija Hina.

Dodao je da će superkompjuter, postavljen u prostorijama Instituta informativnih nauka u Mariboru, a nazvan po slovenačkom matematičaru Juriju Vegi, služiti domaćim i evropskim naučnicima.

Prema rečima direktora mariborskog instituta Aleša Bošnjaka, Vega je jedan od najjačih superkompjutera u svetu.

„Trenutno u svetu postoji samo 13 država koje imaju jači superkompjuter“, rekao je Bošnjak.

Superkompjuter Vega ima snagu od 6,9 petaflopova, što je otprilike kao kad bi oko 50.000 personalnih računara paralelno radilo istu operaciju.

„Snaga našeg superkompjutera odmah je iza kapaciteta Velike Britanije, a ispred Rusije“, istakao je na svečanosti prorektor mariborskog univerziteta Zoran Ren.

„Superkompjuteri će evropskim malim i srednjim preduzećima omogućiti ulazak u visokotehnološku ekonomiju budućnosti“, poručila je u video-snimku učesnicima svečanosti potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager, odgovorna za digitalnu transformaciju ekonomije.

„Još važnije je da superkompjuter ubuduće da podršku veštačkoj inteligenciji i ubrza identifikaciju molekula za nove lekove, kao i da olakša praćenje zaraza novim korona virusom i tako pruži doprinos spasavanju života“, poručila je Vestager.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.