Slovenija: Maske u školama više neće biti obavezne

LJUBLJANA – U Sloveniji više neće biti obavezno nošenje zaštitnih maski u jaslicama i obdaništima. Od ovog pravila će sada biti izuzeti i učenici osnovnih i srednjih škola, u okvirima svojih odeljenja, kao i učitelji koji predaju osnovcima do trećeg razreda.

Prema odluci vlade koja je doneta u petak veče, nastavno osoblje u srednjim školama i na fakultetima neće biti u obavezi da nosi zaštitne maske, pod uslovom da predavanja drži iza zaštitnih paravana.

Uslovno će biti i nošenje zaštitnih maski među nastavnicima koji predaju učenicima koji pohađaju četvrti ili više razrede osnovnih škola, kao i kod onih zaposlenih u srednjim školama, ukoliko ne mogu da drže distancu od najmanje dva metra od razreda. Nastavnici i profesori fizičkog vaspitanja neće morati da nose maske, prenosi STA.

Ova odluka je doneta nakon što je Slovenija u četvrtak prijavila rekordnih 238 novih slučajeva kovid-19, mada podaci ministarstva zdravlja ukazuju na to da je broj zaraženih u školama prošle nedelje bio u blagom padu u odnosu na sredinu septembra.

Brojke od petka pokazuju da je mesec dana nakon početka nove školske godine korona virusom zaraženo 0,03 odsto dece i osoblja u jaslicama, obdaništima, osnovnim i srednjim školama, dok se u samoizolaciji nalazi 0,36 odsto obolelih.

Prema poslednjim dostupnim podacima od petka, u Sloveniji je korona virusom do sada zaraženo 6.103 ljudi, dok je od posledica kovid-19 ukupno preminulo 154 pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.