Slovenija pooštrila pravila za ulazak radnika migranata

LJUBLJANA – Pooštrena pravila za ulazak u Sloveniju danas su stupila na snagu za nekoliko grupa lica, među kojima su i ona koja svakodnevno putuju na posao u druge članice Evropske unije ili države šengenskog područja.

Oni od danas neće morati da idu u karantin pod uslovom da pokažu negativan test na koronavirus koji nije stariji od sedam dana, prenosi slovenačka agencija STA i dodaje se ova mera odnosi na dolaske iz zemalja sa crvene liste.

Ljudi koji svakodnevno putuju na posao u neku od članica EU ili zemlje šengenskog područja mogu u Sloveniju ući bez odlaska u obavezan karantin, ali uz negativan test, PCR ili brzi test i koji nije stariji od sedam dana. Oni, inače moraju da se vrate u roku od 14 sati od napuštanja Slovenije.

Lica koja dolaze u Sloveniju na lekarski pregled takođe treba da imaju negativan rezultat testa i dužna su da napuste zemlju po završetku pregleda, a negativan test potreban je i za još neke kategorije.

Za sve ostale dolaske iz zemalja sa crvene liste, karantin je i dalje obavezan, mada se to može izbeći uz negativa test ne stariji od 48 sati ili brzi antigenski test koji nije stariji od 24 sata.

Oni koji su se već razboleli od Kovid-19 i oporavili se ili su vakcinisani mogu ući u Sloveniju bez ograničenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.