U trendu

Slovenija: Potvrđen novi zakon za ublažavanje posledica krize

LJUBLJANA – Oko 550 milion evra pomoći ekonomiji i građanima predviđeno je sedmim po redu zakonskim paketom za ublažavanje posledica epidemije kovida-19 koji je potvrdio slovenački parlament, prenose mediji.

Zakon, koji su kasno sinoć prihvatili poslanici, određene su visine nadoknade plata zbog gubitka zaposlenja, zatim jednokratni dodaci penzionerima, studentima, zaposlenima s nižim platama, porodicama s više dece, kao i drugim kategorijama stanovništva koje je najteže pogodila kriza izazvana pandemijom korona virusa.

Penzioneri s nižim penzijama dobiće dodatak od trista evra, prenosi Hina.

Na dvesta evra solidarne nadoknade uz isplatu plate za decembar imaju pravo zaposleni kojima plata ne prelazi visinu dva minimalna dohotka.

Za svako novorođeno dete država će još godinu dana nakon kraja epidemije kovida-19 isplaćivati dodatak od 500 evra, stoji u novom zakonu.

Verski službenici će za poslednja tri meseca ove godine dobiti mesečni dohodak od 700 evra, određuje među ostalim interventni zakon za ublažavanje posledica drugog talasa epidemije kovida-19.

Zakonom su, između ostalog, potvrđeni dodaci na platu na koje imaju pravo zdravstveni i drugi esencijalni zaposleni „na prvoj crti“ borbe s epidemijom.

Na insistiranje vlade, parlament je potvrdio i odredbu interventnog zakona po kojoj poslodavci onim zaposlenima koji ispunjavaju uslove za odlazak u redovnu penziju mogu da uruče rešenje o prestanku radnog odnosa, bez posebnog obrazloženja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.