Slovenija produžila stroge mere, jer još nema rezultata

LJUBLJANA – Vlada Slovenije je produžila za još nedelju dana privremeno zatvaranje prodavnica koje nisu od vitalnog značaja za stanovništvo, a danas bi trebalo da nastavi zasedanje o daljim merama i ograničenjima u borbi protiv koronavirusa.

Nova uredba o produženju zabrane, koja je započela 16. novembra u pokušaju da se suzbije epidemija koronavirusa, stupa na snagu od danas, prenosi STA.
Vlada se odlučila za produženje mera kasno sinoć nakon konsultacija sa predstavnicima zdravstva i privrede, procenjujući da se sitacija povezana sa COVID-19 virusom u zemlji ne poboljšava.

Vlada je najavila i da će danas u „užem formatu“ nastaviti raspravu o merama protiv koronavirusa, navodi se prema Vladinoj kacelariji za komunikacije. Druga tačka dnevnog reda mogla bi biti i 7. po redu podsticajni paket za privredu.
Na konsultacijama, održanim juče na Brdu kod Kranja , upravnici bolnica upozorili su da imaju veoma ograničene rezerve za bilo kakav potencijalni porast broja pacijenata sa Covid-19.
Prema izveštaju TV Slovenija, zvaničnici su na sastanku upozorili da bi se broj pacijenata na bolničkom lečenju u januaru mogao povećati i do 30 odsto, takođe zbog drugih urgentnih stanja.
„Iscrpeli smo rezerve koje smo imali u borbi protiv Covid-19. Dolaze nam pacijenti sa drugim bolestima, kojima su takođe potrebni kreveti“, rekao je Aleš Rozman, direktor Univerzitetske klinike za respiratorne i alergijske bolesti Golnik, za Radio Slovenija.
Bojana Beović, šef vladinog stručnog tima za Covid-19, obraćajući se novinarima uoči sastanka sa vladom, rekla je: „Mi možemo da obezbedimo, recimo dodatnih 100 kreveta, ali ovo znači još 100 teško bolesnih, još mrtvih i više ljudi sa dugoročnim posledicama “.

Vlada se takođe juče sastala sa predstavnicima privrednih preduzeća koja su pojačala svoje pozive za ponovno otvaranje nekih prodavnica i usluga poput frizerskih, cvečarskih ili manjih prodavnica odeće. Posle sastanka, koji je potrajao kasno u noć, Branko Meh, šef Trgovačko-zanatske komore, rekao je za STA da je vlada saslušala njihove argumente, pa očekuju da će uskoro doći do ublažavanja.

Boštjan Gorjup, predsedavajući Privredne komore, takođe očekuje da će vlada narednih dana početi da postepeno ublažava neke mere.

Prema planu vladine strategije zaključavanja, broj hospitalizovanih pacijenata trebalo bi da padne ispod 1.200 ili broj dnevnih infekcija u proseku ispod 1.350 u poslednjih sedam dana da bi došlo do prvog ublažavanja mera.
Iako podaci za subotu tek treba da budu objavljeni, ukupno je 1.276 pacijenata sa Covid-19 hospitalizovano je u petak, pošto je sedmodnevni prosek novih slučajeva iznosio 1.526, prema sajtu za praćenje „covid-19.sledilnik.org.“, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.