Slovenija: Sve obrazovne institucije zatvorene od ponedeljka

LJUBLJANA – Sve obrazovne institucije u Sloveniji biće zatvorene u ponedeljak.

Odlazeći premijer Marjan Šarec izjavio je danas da je zadužio Ministarstva zdravlja i obrazovanja da izvrše sve potrebne pripreme za borbu protiv korona virusa.

„To je mera koja će imati mnogo posledica, ali je u ovoj situaciji neophodna“, napisao je Šarec na svom Tviter nalogu, preneo je STA.

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, preko 260.000 dece će morati da ostane kod kuće.

Odlazeća ministarka rada Ksenija Klamfer izjavila je da će oni koji će biti primorani da ostanu kod kuće i brinu o svojoj deci dobiti nadoknadu u iznosu od 50 odsto od plate.

Ministar obrazovanja Jernej Pikalo rekao je da se razgovara o mogućnostima učenja na daljinu sa javnim servisom RTV Slovenija, internet provajderom za javne institucije Arnes i drugima.

S obzirom da se virus raširio u sve slovenačke regione i da broj inficiranih raste, zemlja će danas proglasiti epidemiju.

Dve škole gde je potvrđeno izbijanje infekcije su već zatvorene.

Predavanja na Univerzitetu Primorska su otkazana u naredne dve nedelje, dok je Univerzitet u Ljubljani otkazao juče predavanja do daljnjeg.

Na Univerzitetu u Mariboru dozvoljena su predavanja za manje od 100 studenata, dok su se pojedini fakulteti odlučili za učenje na daljinu.

Slovenačka vlada je uvela nekoliko zaštitnih mera u poslednjih nekoliko dana radi suzbijanja virusa, koji je do sada zarazio najmanje 82 osobe u zemlji.

Događaji u zatvorenom prostoru sa više od 100 posetilaca su zabranjeni, a na granici sa Italijom vrše se zdravstveni pregledi.

Provera putnika na aerodromu Ljubljana trebalo bi da počne narednih dana.

U Sloveniji se otkazuju i veliki sportski događaji kao mera za suzbijanje širenja novog korona virusa.

Manifestacija Svetskog kupa u alpskom skijanju, koja je trebalo da bude održana tokom vikenda u Kranjskoj Gori, otkazana je danas, dok je Slovenački fudbalski savez (NZS) otkazao i sva takmičenja pod njegovim okriljem.

Organizatori Vitranc kupa u Kranjskoj Gori rekli su da je događaj otkazan na osnovu preporuka Međunarodne skijaške federacije i uz konsultacije sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje.

Oni su dodali da su tri osobe koje su učestvovale u karavanu Svetskog kupa u alpskom skijanju imale simptome COVID-19, uključujući i jednu koja je pozitivna na korona virus.

Sve tri osobe su u karantinu.

Najavljujući otkazivanje svih manifestacija i takmičenja pod svojim okriljem, NZS je saopštio da je potencijalni rizik od infekcije previsok da bi se fudbalska takmičenja mogla nastaviti.

Takođe, je preporučio da se obustave i svi treninzi za omladinske timove.

Za sada mere su na snazi do kraja marta, navela je asocijacija i dodala da će pratiti situaciju i u skladu sa njom donosti dalje odluke.

Nacionalni savezi za košarku, odbojku, rukomet i hokej na ledu, takođe, su otkazali sve ligaške utakmice dok ne dobiju nova uputstva od vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.