U trendu

Slovenija: Uskrs kod kuće, crkvena služba preko televizije

LJUBLJANA – Hrišćani katolici u Sloveniji proslaviće Uskrs uz niz ograničenja zbog korona virusa, pošto je od danas do 11. aprila uvodeno strogo zaključavanje, a sve crkvene službe vršiće se bez prisustva vernika.

STA prenosi da će Uskršnju misu u nedelju prenositi TV Slovenija iz katedrale u Mariboru, a da su biskupi pozvali ljude da se pridržavaju ograničenja, praznik slave sa najužom porodicom i prate verske službe na Televiziji, radiju ili na internetu.

Nadbiskup ljubljanski Stanislav Zore i evangelističko-luteranski biskup Leon Novak, obratili su se novinarima u okviru jučerašnje vladine Kovid konferencije, a Zore je naglasio da je zaštita nečijeg zdravlja moralna dužnost, navodi agencija.

Zore je rekao i da su katolički biskupi svesni da je situacija teška i da stručnjaci i vlada ulažu napore da spreče veći broj žrtava u trećem talasu infekcije.

STA prenosi da će proslava Uskrsa biti u velikoj meri ograničena na jednu porodicu ili domaćinstvo, a da će u nedelju međuregionalna zabrana putovanja biti ukinuta između 5 i 23 sata, a biće omogućeno i da se sastanu šest odraslih iz dva domaćinstva uz decu.

Slovenački katolici i protestanti proslaviće Uskrs ovog vikenda, a pravoslavni vernici 2.maja, podseća agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.