U trendu

Smemo li da pijemo alkohol pre i posle vakcine

Alkohol i lekovi mogu da budu veoma nepovoljna kombinacija po zdravlje. Dok dejstvo nekih lekova alkohol poništava, uz druge je čak smrtonosan. A šta je sa vakcinama – smemo li da pijemo posle primljene vakcine?

Što se tiče alkohola i vakcina, najviše se govorilo o ruskoj vakcini Sputnjik V, jer su ruski zdravstveni zvaničnici jasno dali do znanja da se posle primljene doze ne sme konzumirati alkohol.

– Oni koji se odluče da prime vakcinu Sputnjik V protiv koronavirusa moraju dva meseca da se uzdrže od alkohola, pre i posle imunizacije – saopštila je šefica ruske službe za zaštitu potrošača i nadzor Ana Popova.

Popova tvrdi da bi alkohol mogao da smanji sposobnost organizma da izgradi imunitet na koronavirus nakon vakcinisanja. Međutim, tvorac Sputnjik V vakcine Aleksander Gintsburg kazao je da veruje da jedna čaša penušavog vina ne bi naškodila. Ipak, i on ističe da se treba potpuno suzdržati od konzumacije alkohola tri dana pre i nakon svake doze vakcinisanja i da se ta preporuka odnosi na svaku vakcinu, a ne samo na rusku.

A šta kažu na zapadu, što se tiče vakcina „Pfizer/Bajontec“, Moderna i Astrazeneka?

Stručnjaci iz Velike Britanije su takođe upozorili da treba da se izbegava alkohol nekoliko dana pre i posle primanja vakcine protiv Covida 19.

Američki stručnjaci smatraju da umerene doze alkohola neće biti problem. Međutim, prekomerno piće pre ili posle vakcine verovatno će učiniti bilo kakve potencijalne neželjene efekte vakcine – poput glavobolje ili bolova u telu – još neprijatnijim.

– Nema dokaza da će, ako popijete jedno pivo ili čašu vina nekoliko dana nakon što dobijete vakcinu, to ometati vaš imunološki odgovor ili zaštitu nakon vakcine – rekao je Vilijam Mos, izvršni direktor sa Univerziteta Džon Hopkins za Insider.

Ali velika je razlika između jedne čaše vina i cele flaše. Utvrđeno je da teški alkoholičari imaju mnoštvo zdravstvenih problema, a oslabljeni imunološki sistem je jedan od njih. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti definiše opijanje kao ispijanje četiri ili više pića odjednom za žene i pet ili više za muškarce. Alkoholizam se kvantifikuje kao osam ili više pića nedeljno za žene i 15 ili više pića za muškarce.

Dakle, zaključak je da alkohol neće štetiti, ako budete jako umereni. Ali se svakako preporučuje da dan pre i par dana nakon vakcine ne pijete više od jednog pića, a posebno ne do nivoa da vas “nose kući”.

Kako prenose mediji, upravo to je rekao i epidemiolog Branislav Todorović.

– Dok je pandemija, svakako koristimo cink i D vitamin zbog podizanja imuniteta. Nije zabranjeno uzeti i čašicu-dve alkohola, ali ne da vas nose kući pijane. Pušenje nema veze s vakcinama i stvaranjem antitela, već s tim da je svakako štetno po zdravlje – upozorio je on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.