U trendu

SMO: Kovid 19 mere na kratko smanjile emisije zagađivača

ŽENEVA – Svetska meteorološka organizacija (SMO) saopštila je da su u svetu, posebno u gradskim sredinama, prošle godine zabeleženi kratki, ali intenzivni padovi emisije zagađivača vazduha zbog mera karantina i povezanih ograničenja putovanja koja su uvedena zbog pandemije korona virusa.

SMO je u svom biltenu o kvalitetu vazduha i klimi, upozorila da je smanjenje zagađenja neujednačeno i da su mnogi delovi sveta pokazali nivoe koji su nadmašili smernice za kvalitet vazduha, a neke vrste zagađivača nastavile su da se pojavljuju na redovnim ili čak višim nivoima, prenosi AP.

„Kovid-19 se pokazao kao neplanirani eksperiment sa kvalitetom vazduha i doveo je do privremenih lokalizovanih poboljšanja. Ali pandemija nije zamena za održive i sistematske akcije za rešavanje glavnih pokretača klimatskih promena kojima bi sačuvali zdravlje ljudi i planete“, poručio je Generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Svetska meteorološka organizacija je zabeležila do sada neyabeleženo smanjenje emisije zagađujućih materija pošto su mnoge vlade ograničile okupljanja, zatvorile škole i uvele karantin.

SMO je posebno navela pad do skoro 70 odsto prosečnog nivoa azotnih oksida tokom mera potpunog zatvaranja prošle godine, u poređenju sa istim periodima od 2015. do 2019.,dok je nivo ozona, na primer, ostao na sličnim vrednostima ili čak porastao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.