Špan: Nemačka neće ukidati mere za kovid 19 početkom februara

BERLIN – Nemačka neće moći da ukine sve mere uvedene zbog suzbijanja širenja koronavirusa početkom februara, najavio je ministar zdravlja Jens Špan, ističući potrebu za daljim smanjivanjem kontakata da bi se zemlja odbranila od zaraznijeg novog soja virusa kovid 19.

„Jedno je sada već sigurno, 1. februara neće biti moguće ublažiti sva ograničenja koja su na snazi “, rekao je Špan danas za nemački radio “Dojčlandfunk”, dodajući da će trebati još dva ili tri meseca da bi se videli efekti kampanje vakcinacije koja se sprovodi, prenosi Rojters.

Nemački tabloid Bild izvestio je juče da je kancelarka Angela Merkel na sastanku sa poslanicima svoje stranke najavila da bi trenutno zaključavanje mogla trajati do početka aprila.
Nemački kabinet treba da se sastane kasnije danas kako bi odobrio strožiju kontrolu onih koji ulaze u zemlju, nakon što je nacionalna blokada prošle nedelje pooštrena i produžena do kraja januara.
Nova pravila će zahtevati da ljudi koji dolaze iz zemalja sa velikim brojem slučajeva ili gde novi, zarazniji soj virusa cirkuliše, urade test na kovid 19.

Institut za zarazne bolesti Rober Koh (RKI) prijavio je danas 19.600 novih infekcija, a broj preminulih porastao je za 1.060 i sada iznosi 42.637, navodi se u saopštenju instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.