U trendu

Španija dozvoljava kruzerima da pristaju od 7.juna

MADRID – Španija će omogućiti kruzerima da pristaju u njene luke od 7. juna, saopštilo je danas ministarstvo saobraćaja te zemlje i izrazilo nadu da će na vreme spasti ugroženi turistički sektor za letnju sezonu.

Španske pomorske vlasti odobrile su ponovno otvaranje zbog pada stope slučajeva kovid-19 i povećanja vakcinacija, prema naredbi u španskom državnom glasniku objavljenoj danas, prenosi Rojters.

Španija je zabranila kruzerima da pristaju u njenim lukama u junu 2020. godine dok se pandemija širila Evropom, kada je u više navrata širenje virusa bilo povezano sa brodovima za krstarenje širom sveta.

„Špediterske kompanije moraće da se povinuju merama koje je uspostavilo ministarstvo zdravlja… kako bi zagarantovale potpunu sigurnost, kako za putnike na krstarenju, tako i za gradove u koje pristanu“, tvitovalo je danas ministarstvo transporta.

Dodaje se da je Španija pre pandemije bila drugo najpopularnije odredište za međunarodna krstarenja u Evropi.

Španija, koja je ujedno bila i druga najposećenija zemlja na svetu pre zdravstvene krize, bila je jedna od najteže pogođenih evropskih država, sa preko 79.000 smrtnih slučajeva od korona virusa i 3,7 miliona slučajeva zaraze.

Strani turizam je prošle godine opao za 80 odsto jer je niz ograničenja zaustavio industriju.

Prošle nedelje je premijer Pedro Sančez najavio da će Španija dozvoliti svima ulaz zemlju od 7. juna, pod uslovom da su vakcinisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.