Španija počinje s vakcinacijom najkasnije početkom januara

MADRID – Španski ministar zdravlja Salvador Ilja izjavio je u ponedeljak da se očekuje da će vakcinacija protiv korona virusa u toj zemlji početi do 4. ili 5 januara naredne godine, ukoliko Evropska agencija za lekove 29. decembra da „zeleno svetlo“ za upotrebu vakcine.

Španski koordinator za hitne zdravstvene slučajeve Ferdnando Simon je, obraćajući se na odvojenom događaju, rekao da bi vakcina mogla da bude dostupna čak i ranije, ako bude ranije odobrena.

On je, obraćajući se juče na konferenciji za novinare, rekao da će uskoro početi vakcinacija građana i izrazio nadu da će se to dogoditi do kraja godine.

Kako navodi Rojters, špansko Ministarstvo zdravlja planira da prvo vakciniše starije osobe i zaposlene u staračkim domovima, a potom zdravstvene radnike i druge ranjive grupe ljudi.

Evropska agencija za lekove dobila je 1. decembra podatke ispitivanja vakcine koje su sprovele kompanije Fajzer i Bajontek i poručila da će doneti odluku o mogućem uslovnom odobrenju njihove vakcine najkasnije do 29. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.