Španija pojačava mere protiv širenja koronavirusa da ne bi prošla kao Italija

Španija, u kojoj se broj zaraženih od novog koronavirusa utrostručio od nedelje, danas je uvela niz mera da bi suzbila širenje epidemije, uključujući zabranu letova iz Italije, fudbalske utakmice bez pubilke, zatvaranje škola.

Sa 1.622 slučaja i 35 umrlih prema najnovijem bilansu, koji je danas u podne saopštilo Ministarstvo zdravlja, Španija spada medju najpogodjenije zemljama koronavirusom u Evropi, iza Italije. U nedelju ona je imala 589 zaraženih.

Ministar zdravlja Salvador Ila rekao je posle sednice Vlade da su svesni da će mere poremetiti svakodnevni život ljudi i da bi voleli da ne moraju da ih uvode, ali da su one neophodne.

„Radimo na tome da ne dodjemo u italijansku sitauciju, sve mere koje preduzimamo su donete sa tim ciljem“, dodao je on.

Italija, koja je najteže pogodjena koronavirusom posle Kine, sinoć je zatražila od svojih 60 miliona stanovnika da ostanu u kućama da bi se zaustavila epidemija.

Madrid je tako zabranio od 11. do 25. marta direktne letove izmedju svih italijanskih aerodroma i aerodroma u Španiji. Te dve zemlje su jako povezane, više od 240.000 Italijana živi u Španiji i vazdušni saobraćaj iz Italije predstavlja devet odsto medjunarodnog saobraćaja Španije.

Vlada je takodje naložila da se sve sportske manifestacije održavaju bez publike, uključujući fudbalske utakmice prve lige koje se igraju naredna dva dana.

Vlada je takodje tražila od firmi da usklade radno vreme zaposlenih ili da im dozvole da rade od kuće. Velika banka Santander je zatražila od svojih zaposlenih u Madridu da rade od kuće.

U najpogodjenijim oblastima kao što je Madrid, gde ima daleko najveći broj slučajeva u Španiji, 800 zaraženih i 21 umrli, uvedene su dodatne mere kao što je suspenzija svih javnih dogadjaja u zatvorenim prostorima sa više od 1.000 ljudi.

Na području Madrida, u kome živi 6,5 miliona ljudi, još sinoć je objavljeno da se od srede zatvaraju sve škole i univerziteti na dve nedelje. Takodje će se svaki dan dezinfikovati svi vagoni metroa, svi autobusi i prigradski vozovi.

Slične mere sa školama uvedene su u Vitoriji, glavnom gradu Baskije i u severnom regionu Rioha, druge dve teže pogodjene zone.

Španski parlament odložio je na nedelju dana svoju sledeću plenarnu sednicu, a jedan od vodja ekstremnodesničarske partije Voks Havier Ortega-Smit, testiran je pozitivno na korona virus.

Posle najave mera, dogodila se navala gradjana na samoposluge u oblasti Madrida, koji su požurili da naprave zalihe.

Zbog panične kupovine, udruženje koje predstavlja velike distributere (ANGED) objavilo je da je snabdevanje prodavnica garantovano i da nije potrebno praviti nesrazmerne zalihe namirnica.

Španska vlada će imati novi sastanak u četvrtak da bi analzirala situaciju i preduzela nove mere ukoliko je potrebno. Premijer Pedro Sančes sastaće se ovih dana sa sindikatima i organizacijama poslodavaca da razgovara o hitnom ekonomskom planu o kome Vlada još nije dala nikakve pojedinosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.