U trendu

Spanija: Rastu slucajevi omikrona, ali deca u skolama u ponede

MADRID – Đaci se u škole u Španiji vraćaju 10. januara, a to važi i za studente na univezitetima, potvrdilo je danas ministarstvo zdravlja i okončalo špekulacije da bi rekordne infekcije imokronom mogle da prouzrokuju da se nastava odvija onlajn.

Broj slučajeva u Španiji dostigao je nove rekodre otkako je pre dva meseca potvrđen visoko zarazni omikron soj korona virusa, što je izazvalo zabrinutost da deca neće moći da se vrate u školske klupe posle božićnih praznika, prenosi Rojters.

Zvaničnici iz 17 španskih regiona, koji su odgovorni za zdravstvenu politiku u njima, glasali su danas za povratak u učionice, a fizičko prisustvo svih španskih učenika u školama od 10. januara potvrdila je novinarima i ministarka zdravlja Karolina Darijas posle regionalnog sastanka.

Maske će biti obavezne u svakom trenutku i škole moraju da garantuju adekvatnu ventilaciju, dok će regionalne administracije raditi na pokrivanju svih izostanaka nastavnika zbog infekcije, rekla je ona.

Stopa infektivnosti širom zemlje, merena u poslednjih 14 dana, dostigla je u ponedeljak novi rekord od 2.296 slučajeva na 100.000 ljudi, što je uvećanje više od 10 puta u odnosu na početak decembra.

Pritisak na bolnice je u porastu, ali je i dalje daleko od onog pre godinu dana.

Popunjenost odeljenja za intenzivnu negu je u ponedeljak dostigla 21,2 odsto, u odnosu na 8 odsto pre mesec dana, ali to je značajno manje od maksimuma od 43 odsto zabeleženog prošlog januara, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar