U trendu

Španija se vraća na posao, posle mesec dana karantina

Posle znatnog pada broja umrlih u poslednja tri dana, u Španiji se smanjuje i broj zaraženih na dnevnom nivou. Iako je kriva smrtnosti danas skočila, predsednik Pedro Sančez rešio je da delimično ukine karantin, da se neki od radnika, uz mere opreza, vrate na posao.

Posle mesec dana karantina, španskim građevincima i fabričkim radnicima biće dozvoljen rad. Mali biznis, sa izuzetkom prehrambenih prodavnica, ostaje zatvoren, a i dalje su zabranjena javna okupljanja.

Za one koji se u ponedeljak vraćaju na svoja radna mesta, država je napravila plan, kako se virus među njima ne bi širio. U fabrike će se ulaziti i iz njih izlaziti etapno, a unutra će radnici držati rastojanje od dva metra jedni od drugih. Vojska će podeliti 10 miliona maski na ulazu u metro, autobuse i vozove, i voditi računa o dozvoljenoj distanci između ljudi.

Posle karantina ništa neće biti isto
Svi se pitamo kako će posle izolacije izgledati povratak u stari život. Ipak, španski stručnjaci ukazuju da neke stvari nikad više neće biti iste, a za povratak u normalu biće nam potrebno i do godinu dana. I za to vreme moraćemo da prihvatimo socijalnu distancu kao novu normu ponašanja.

Naučnica Pilar Mateo kaže za agenciju EFE: „Biće nam teško da izađemo iz karantina i trebaće nam vreme da se vratimo svojim uobičajenim aktivnostima. Kupovina, izlasci sa prijateljima, odlazak na koncert ili na odmor moraće se uvoditi postepeno“. Mateo dodaje da novi virus korona neće nigde nestati s naše planete i dok god se ne nađe vakcina, rizik od zaraženja biće prisutan u svakom trenutku našeg života.
Iz španskog Udruženja epidemiologa mole narod za strpljenje, jer je proslava Uskrsa već propala, a isto bi moglo da se desi i sa letnjim odmorima – „Moraćemo da zaboravimo na velika okupljanja na plažama i da regulišemo posetu građana“.

Ograničiti turističke dolaske
Mnogi kažu da je turistički sektor već izgubio milione evra, a moguće su zabrane posete stranih turista i tokom celog leta, kako bi se sprečio drugi talas korone. Iz Vlade poručuju da bi se u zemlju mogao pustiti samo ograničen broj posetilaca, i samo ako bi isti poštovali sve mere bezbednosti. Takođe su moguća ograničenja u sferi domaćeg turizma.

Turizam španskoj ekonomiji donosi oko 150 milijardi evra godišnje (12 posto BDP), a taj sektor zapošljava 13 posto radno sposobnog stanovništva.

Španija nije jedina zemlja koja dovodi u pitanje slobodno kretanje ovog leta. Francuski predsednik Emanuel Makron, izjavio je da bi cela zona Šengen mogla da zatvori granice do septembra. Takvih odluka biće, sigurno, sve više.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.