Španija: Vlada dozvolila test domaće vakcine protiv kovida

MADRID, 15. novembra (Rojters) – Španska agencija za lekove ovlastila je farmaceutsku grupu Hipra sa sedištem u Kataloniji da testira svoju vakcinu protiv kovida-19 koju je razvijala na više od 1.000 volontera, izjavio je danas premijer Pedro Sančez, prenosi Rojters.

Kompanija Hipra će sprovesti tzv. Fazu II testiranja – drugu od ukupno tri faze, na volonterima u 10 bolnica širom Španije, potvrdio je Sančez.

Govoreći na događaju na kojem je objašnjavao kako će sredstva Evropske unije za oporavak od pandemije biti usmerena u zdravstveni sistem, premijer Španije je opisao razvoj domaće vakcine kao „izuzetnu vest“.

„To nam pokazuje da Španija može da se pozicionira kao predvodnik u borbi protiv pandemije korona virusa“, rekao je on i dodao da je vlada dala grant od 15 miliona evra za razvoj leka.

Farmaceutska kompanija Hipra koja pretežno istražuje i proizvodi vakcine za životinje, radi na dve vakcine protiv kovida-19.

Jedna je zasnovana na istoj tehnologiji RNK transmitera korišćenoj u proizvodnji vakcina Fajzer i Moderna, dok se za drugu, za koju je nedavno izdato odobrenje za ispitivanje, koristi rekombinovani protein slično metodologiji koju koristi američki proizvođač lekova Novavak.

Hipra je na svojoj veb stranici objavila predviđanje o proizvodnji 600 miliona doza tokom 2022. godine i dvostruko više u 2023. godini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.