U trendu

Španski scenario gori od italijanskog: Za dan preko 500 mrtvih, vojska tela pronalazi u domovima

Pripadnici španske vojske pronašli su napuštene starije osobe i nekoliko tela u domovima za stare koje je zahvatila epidemija novog korona virusa, rekla je ministar odbrane Španije.

„Nećemo imati razumevanja za ovakvo postupanje s korisnicima tih domova“, rekla je Margarita Robles na televiziji Telecinco.

„Vojska je u obilasku nekih domova mogla da vidii potpuno napuštene starce, pa i tela u posteljama“, rekla je ne otkrivajući pojedinosti, prenosi Hina.

Državno tužilaštvo najavilo je „istragu kojom će se utvrditi težina dela“.

Madridska ledena dvorana biće korišćena kao improvizovana mrtvačnica za žrtve korona virusa, saopštile su danas gradske vlasti, u trenutku kada je broj preminulih u glavnom gradu Španije porastao na 1.263, a broj potvrđenih slučajeva na 10.575.

Tržni centar Palasio de Ielo ponudio je za te svrhe svoje klizalište veličine 1.800 kvadratnih metara, prenosi Rojters.

Preuređenje prostora će koordinirati madridska vlada i vojne jedinice za hitne situacije, koje su prošle nedelje raspoređene širom Španije kako bi pomogle u borbi protiv korona virusa.

U Madridu, koji nosi najveće breme epidemije korona virusa u Španiji, brojni pogrebni zavodi su saopštili da će od utorka prestati da preuzimaju tela zbog nedostatka opreme.

U Španiji je prema novim podacima zabeleženo 514 novih smrtnih slučajeva u jednom danu. Broj umrlih sada je 2.800.

Ova zemlja, koja se svakim danom suočava sa većom katastrofom, beleži ukupno blizu 40.000 slučajeva koronavirusa.

Podaci pokazuju da je Španiji bilo potrebno samo tri dana da udvostruči 1.000 smrtnih slučajeva registrovanih u petak. Ni Kina ni Italija – dve najgore pogođene zemlje na svetu tokom ove pandemije – nisu imale takav rast broja preminulih.

Štaviše, piše Pais, Španija beleži mnogo šire teritorijalno širenje epidemije u poređenju s Italijom.

U oba slučaja oko 90% od prvih 100 smrtnih slučajeva viđeno je u tri regiona. U Italiji su to bili Lombardija, Emilija-Romanja i Veneto. U Španiji su se prve epidemije desile u Madridu, Baskiji-La Rioha i Aragonu.

Ipak, u Italiji je više od 80% od 6.000 dosadašnjih smrti zabeleženo u iste tri regije, dok je taj procenat u Španiji pao na 65% i naglo je porastao broj slučajeva u Kataloniji i regionima Kastilja i Leon i Kastilja – La Manča. U manjem obimu ovaj porast je primećen i u regionu Valensija.

Stručnjaci smatraju da je to posledica činjenice da je „u Italiji mobilnost smanjena više kada su otkriveni prvi talasi zaraze, dok je u Španiji mobilnost bila vrlo velika čak i uoči proglašenja vanrednog stanja“.

Drugi faktor je, verovatno, velika disperzija slučajeva „uvezenih iz Italije u danima pre otkrića lokalnih zaraza koja je bila intenzivnija i rasutiji od one koja se mogla dogoditi između Kine i Italije“.