U trendu

Španski sud odbacio tužbu protiv lidera pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare

Španski sud je danas odbacio tužbu protiv lidera pokreta za nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka Brahima Galija, optuženog za genocid, mučenje i druge zločine.

Sud je odlučio da je slučaj zastareo jer je prošlo više od 20 godina od zločina počinjenih izmedju 1975. i 1990. godine, za koje se Gali teretio. Sud je naveo i da nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili optužbu za genocid.

Gali predvodi pokret Front Polisario i samoproglašenu Saharsku Arapsku Demokratsku Republiku, koja obuhvata izbegličke kampove na zapadu Alžira.

Maroko je pripojio Zapadnu Saharu 1970-ih, a Front Polisario se dugo bori za okončanje marokanske uprave nad tom teritorijom.

Gali je bio u središtu nedavnog diplomatskog spora Španije i Maroka, koji je podstakao migrantsku krizu u španskoj eksklavi Seuta na severu Afrike.

Nakon što je Španija u maju ove godine omogućila 71-godišnjem Galiju da udje u zemlju radi lečenja od korona virusa, Maroko je otvorio granicu prema Seuti i pustio na špansku teritoriju hiljade migranata željnih da se domognu Evrope.

Sudija je saslušao Galija putem video veze početkom juna, kada je on bio u bolnici, a kasnije se vratio u Alžir.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.