U trendu

Sporadično nasilje na protestima protiv kovid ograničenja

BERLIN – Policija u Nemačkoj prijavila je sporadično nasilje na demonstracijama protiv ograničenja uvedenih zbog pandemije pri čemu je jedan demonstrant ujeo policajca, a drugi pokušao da ukrade službeno oružje.

Desetine hiljada ljudi je izašlo na ulice u više nemačkih gradova na nedeljnim marševima koje su organizatori prijavili kao „šetnje“, prenosi agencija AP.

Većina skupova je protekla mirno, iako su mnogi prekršili pravila o socijalnom distanciranju, što je navelo policijske zvaničnike da intervenišu.

Policija je privela više desetina ljudi, od kojih se neki suočavaju sa krivicnim prijavama ili kaznama zbog kršenja pravila uvedenih u okviru borbe protiv pandemije.

Policija u istocnoj državi Saksonija je saopštila da se kasno u ponedeljak u Lihtenštajnu, oko 20 kilometara zapadno od Kemnica, dogodio incident kada su policajci pokušali da izvuku oko 60 demonstranata iz marša kako bi proverili njihov identitet.

Nekoliko demonstranata napalo je policiju i poprskalo je hemijskim iritantima.

„Jedna osoba je pokušala da oduzme službeno oružje jednog policajca, a drugi policajac je zadobio ranu od ugriza od jednog učesnika skupa“, navodi se u saopštenju policije Saksonije.

U Baucenu, nešto istocnije, neki učesnici marša, u kojem je učestvovalo oko 600 ljudi, pokušali su da probiju policijski kordon, a policajci su odgovorili biber sprejom i palicama.

U Magdeburgu, glavnom gradu susedne države Saksonija-Anhalt, demonstranti su gađali policiju flašama i vatrometom, a nijedan policajac, kako je saopšteno, nije povređen.

Protesti su održani pre današnjeg sastanka nemačkog ekspertskog panela za pandemiju, koji bi, kako se očekuje, trebalo da vladi dostavi nove preporuke o tome kako da odgovori na širenje virusa.

Sastanak državnih i saveznih lidera zakazan je za petak.

Nemački nacionalni centar za kontrolu bolesti „Institut Robert Koh“ je saopštio danas da je u poslednja 24 sata prijavljen 30.561 novi slučaj korona virusa, što je za 9.000 više nego nedelju dana ranije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar