U trendu

Spremno 2 miliona testova za nastavnike, 11 milona maski dnev

RIM – Početak nove školske godine 14 septembra je apsolutni prioritet italijanske vlade, saopštava naučno-tehnički komitet, posebno telo italijanske vlade koje prati epidemiološku situaciju.

S obzirom da se poslednjih dana povećava broj zaraženih Covidom19, Komitet ce sve do poslednjeg dana pratiti epidemiološku situaciju i na osnovu rezultata određivati mere, prenosi“Il fato Kotidijano”.

Već je spremljeno dva miliona testova za nastavnike i osoblje zaduženo za odrzavanje školskih prostora, a testiranje će biti dobrovoljno.

Međutim porodični lekari koji treba da obave testiranje, preko svog sindikata upozoravaju, da 4 dana pred početa testiranaj na Covid19, još nemaju odgovarajuće testove.

U Italiji ima više od osam miliona đaka i studenata, a svi od šest godina naviše moraće da nose zastitne maske.

Za početak nove školske godine obezbeđeno je 170 hiljada litara dezinfekcionog gela sedmično, i 11 miliona maski koje ce biti podeljene svaki dan.

Naučno tehnički komitet insistira da su fizička distanca, nošenje maski i redovno pranje ruku osnovne mere zaštite ali ne isključuje i mogućnost zaraze.

Prema saopštenju Komiteta, koje prenose medija, svaki slučaj zaraze će se pratiti i rešavati pojedinačno, jedan zaraženi neće značiti i automatsko stavljanje u karantin celog razreda, ali se ne isključuje i mogućnost da se, po potrebi, formiraju lokalni karantini.

Sve zavisi od kretanja faktora širenja zaraze Rt, koji treba da se održi ispod jedan.

Faktor Rt, koji se izracunava na bazi dvadesetak podataka, ukoliko poraste iznad jedan ukazuje da se koronavirus širi eksponencijalno.

Do osmog septembra treba da stignu u italijanske u škole i klupe za jednu osobu, specijalno napravljene za odrzavanje fizicke distance, a gotovo tri miliona novih klupa bice distribuirano prvo u regionima koje su vise izlozene riziku zaraze od koronavirusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.