U trendu

Sputnjik: Naša vakcina prepoznata kao najbolja u Mađarskoj

MOSKVA – Ruska vakcina Sputnjik V protiv korona virusa prepoznata je u Mađarskoj kao najbezbednija i najefikasnija vakcina, objavljeno je juče na zvaničnom nalogu te vakcine na Tviteru.

„Vlada Mađarske, prva zemlja EU koja je počela da koristi Sputnjik V, objavila je svoje najnovije podatke o bezbednosti i efikasnosti za pet vakcina“, navodi se u tekstu tvita.

Prema podacima mađarske Vlade koje je Sputnjik V objavio na svom Tviter nalogu, ta vakcina ima najveću bezbednost (sedam do 32 puta manje smrtnih slučajeva) i efikasnost (dva do sedam puta manje kovid infekcija) na 100.000 vakcinisanih od ostalih vakcina, preneo je Tas s.

U Mađarskoj je trenutno dostupno pet vakcina protiv korona virusa – Fajer i Bajontek, Moderna, AstraZeneka, Sinofarm i Sputnjik V.

Sputnjik V je, kako se navodi, u poređenju sa Modernom na 100.000 vakcinisanih „imao sedam puta manje smrti, 16 puta manje od Sinofarma, 20 od Moderne i 32 od Fajzer/Bajonteka“.

Što se infekcija tiče, korona virusom se zarazilo sedam puta više vakcinisanih AstraZenekinom vakcinom, četiri puta onih koji su primili Sinofarm, dvostruko više vakcinisanih Moderninom vakcinom, i šest puta više cepljenih Fajzerom, nego Sputnjikom V, dodaje se na Tviter nalogu Sputnjika V.

Tviter nalog Sputnjika V podsetio je i na izjavu šefa kabineta mađarskog premijera Gergelja Guljiaša od 22. aprila u kojoj je naveo „da je Sinofarm bolji od Fajzera, ali je Sputnik V najbolji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.