U trendu

Srbija i Albanija razmatraju unapredjenje turističke saradnje

Ministari turizma Srbije i Albanije, Tatjana Matić i Blendij Klosij, dogovorili su se danas u Beogradu da se formira zajednički komitet koji će raditi na unapredjenju saradnje i otklanjanju eventualnih prepreka koje stoje na putu veće turističke razmene.

Ministarka turizma Srbije Tatjana Matić kazala je nakon razgovora sa albanskim kolegom, da za saradnju postoji institucionalni i pravni okvir, jer je 2018. godine potpisan Memorandum o saradnji u oblasti turizma izmedju dve zemlje.

„Sada je pravi trenutak da se razmišlja o zajedničkim projektima i da se saradnja u oblasti turizma dodatno unapredi, posebno imajući u vidu da od sutra stupa na snagu sporazum o snižavanju cena rominga na Zapadnom Balkanu koji će verujemo dodatno i značajno doprineti većoj razmeni turističke ponude u regionu“, rekla je Matić.

Ona je dodala da je cilj Srbije i Albanije da kao region u oblasti turizma izdju sa zajedničkom ponudom na treća, odnosno daleka tržišta.

Matić je dodala da se sa svojim kolegom složila da je ova turistička sezona, zbog specifične situacije izazvane pandemijom korona virusa, rezervisana za region, odnosno one destinacije do kojih gradjani mogu da putuju spostvenim prevozom.

„Želeli smo da ovim sastankom potvrdimo da je ova regionalna saradnja prioritet za Srbiju, što je potrvdjeno i kroz sporazum mali šengen“, rekla je ona.

U Srbiju su doputovali i predstavnici turoperatora iz Albanije koji će se sasati sa predstavnicima turističke biznis zajednice u Srbiji.

Ministar turizma Albanije Blendij Klosij naveo je da je za obe zemlje važno da se omogući da što više Srpskih gradjana poseti Albaniju i obratno.

Potvrdio je da je nužno kreirati zajedničke ponude za turiste sa dalekih destinacija koji bi mogle da posete ne samo Srbiju i Albaniju, već i region i borave u njemu od sedam od 10 dana.

Klosij je kazao da sa koleginicom iz Srbije dogovorio da pozove i kolege iz regiona, kako bi osnovali zajednički odbor u sektoru turizama.

Albanski ministar smatra i da turizam može da pokaže najbolji rezultat na početku realizacije Mini Šengena, pre svega kroz slobodan protok velikog broja ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)