U trendu

Srbija i Egipat jačaju odnose u svim oblastima

KAIRO – Srbija i Egipat imaju veoma dugu tradiciju dobrih političkih odnosa, koju danas, u izmenjenim međunarodnim okolnostima, treba samo dodatno jačati i produbljivati, u svim oblastima, od politike i ekonomije, do prosvete, kutlure, i odbrane, saglasili su se danas u Kairu predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predsednik Predstavničkog doma Egipta Hanafi El Gebali.

Egipat, takođe, ostaje pri stavu o “zamrnutom” priznanju tzv. Kosova, budući da ne glasa za članstvo Prištine u međunarodnim institucijama.

Dačić je nakon sastanka sa El Gebalijem istakao da Srbija i Egipat imaju veoma dugu tradiciju dobrih političkih odnosa, koja naročito potiče iz vremena bivše Jugoslavije, odnosno osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su osnivači bili Tito i Naser.

“Saglasni smo da tu saradnju treba produbiti i nastaviti danas u izmenjenim međunarodnim političkim okolnostima, zbog čega su vrlo važni sastanci na nivou”, rekao je Dačić i dodao da je dogovoreno da svake godine bude realizovana poseta na najvišem niovu, kada je reč o parlamentima.

Dačić je naveo da postoje mogućnosti za saradnju dve zemlje u svim oblasitma – od politike, ekonomije, culture, prosvete, uključujući i odbranu i bezbednost.

El Gebali je istakao da je dogovoreno jačanje parlamentarne saradnje, kao i potreba za dalji razvoj i jačanje odnosa Srbije i Egipta na svim poljima, posebno na ekonomskom i turističkom planu.

“Ekonomski i turištički odnosi moraju da budu na nivou izvanrednih politickcih odnosa dve zemlje”, poručio je El Gebali.

Podsetio je da Srbiju i Egipat vezuju odlični politički odnosi koji se protežu unazad 113 godina.

Takođe je istakao da je pandemija korona virusa uzrokovala obustavu direktne avio-linije Beograd – Kario , te da ne postoje drugi razlozi.

“Nadamo se daljem razvoju i jačanju, pogotovo ekonomskim odnosa Srbije i Egipta. Egipat doživljava do sad neviđeni razvoj, želimo dolazak turista iz Srbije u našu zemlju, a posebno želimo da posete muzeje, arheološke spomenike i naše more”, rekao je El Gebali.

Dačić i El Gabali su razgovarali i o pitanju Kosova i Metohije, a Dačić je istakao da Egipat ostaje pri onome što je dogovoreno – pre nekoliko godina – da oni to pitanje smatraju slučajem “zamrznutog priznanja”.

Podsetio je da je do priznanja tzv. Kosova došlo u vreme vlasti Muhameda Morsija, pri samom kraju vladavine Muslimanske braće, ali da to piznanja nikada nije operacionalizovano, i da Egipat više ne glasa za Prištinu u međunarodnim organizacijama.

“To sada čeka na dalji razvoj dijaloga Beograda I Priština”, rekao je Dačić.

EL Gebali je takođe ukazao da je Egipat priznao Kosovo u posebnim istorijskim uslovima, ali da se situacija promenla nakon revolucije, pa to priznanje, kaže, nije aktivirano.

“Naši odnosi sa Srbijom su mnogo širi I dublji. Pridajemo svu važnost odnosima sa Srbijom”, rekao je El Gebali i dodao da su odnosi dve zemlje uvek jaki i snažni, što se oslikava i u odnosu dve parlamentarne grupe prijateljstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar