Srbija popušta mere, a evo kako razmišljaju zemlje u regionu

U svim zemljama regiona razmišlja se o popuštanju mera zaštite od širenja korona virusa, mišljenja o tome su podeljena, jer i dalje ima novoobolelih iako je taj broj u stalnom opadanju.

Prema jutrošnjim informacijama Zavoda za javno zdravlje u Crnoj Gori su registrovana tri nova slučaja zaraze korona virusa I sada ih je ukupno 311.

Novozaraženi su iz Tuzi, Nikšića I Plava.

Epidemiolog Milko Joksimović iz Centra za kontrolu I prevenciju zaraznih bolesti izjavio je da su mere koje je preduzela država u zaštiti od širenja zaraze dala dobre rezultate, ali je dodao I da je “rano govoriti o tome da li smo dobro prošli”.

Broj zaraženih u BiH je povećan na 1.257, a registrovana su dva nova smrtna slučaja usled korona virusa, pa ih je sada ukupno 50.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak smatra da još nije vreme za ukidanje mera, jer bi to povećalo mogućnost nekontrolisanog širenja virusa korona.

Solak je istakao da će socijalna distanca, nošenje zaštitnih maski i rukavica biti obavezni i nakon ukidanja vanrednih mera.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara veruje da će se o popuštanju zaštitnih mera moći razmišljati krajem meseca.

U Hrvatskoj je broj zaraženih do juče u 14 sati bio 1.871, 709 osoba je ozdravilo, 47 osoba preminulo, dok su 23 osobe na respiratoru. Dosad je u toj zemlji obavljeno ukupno 24.186 testiranja.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da je 10 županija zatražilo meru ukidanja e-Propusnica i da je to odobreno svima, a na listi imaju još tri zahteva koja će razmotriti.

Prema poslednjim podacima u Sloveniji je zaraženo ukupno 1.330 osoba, broj preminulih je 74, a ukupno je testirano 41,265 ljudi.

Do sada su 192. pacijenta otpuštena iz bolnica. Ukidanje restriktivnih mera dovešće do otvaranja prodavnica građevinskog materijala, tehničke robe i nameštaja, prodavnice automobila i bicikala, kao i radionica u kojima se pružaju usluge popravki.

Ponovo će biti dozvoljeno uobičajena registracija motornih vozila.

Biće pušten i javni gradski prevoz radi prevoza radnika, kao i pružanje usluga na otvorenom.

Nakon prvomajskih praznika planiran je nastavak ukidanja ograničenja. Frizerski i kozmetički saloni biće otvoreni 4. maja, kao i prodavnice do 400 kvadratnih metara maloprodajnog prostora, ali ne i one u tržnim centrima.

Broj zaraženih korona virusom u Severnoj Makedoniji dostigao je 1.207, najviše ih je u Skoplju 409, Kumanovu 329.

Ministarstvo zdravlja Albanije saopštilo je da su u toj želji zaražene ukupno 562, a da je testirano ukupno 5.542 građana.

Preminulo je usled korona virusa 26 osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.