Srbija potpuno zatvara kafane? Krizni štab razmišlja o zatezanju mera

Ako broj novozaraženih nastavi da raste, medicinski deo Kriznog štaba tražiće sledeće sedmice da se epidemiološke mere zategnu.
Konkretan predlog biće da se privremeno potpuno zatvore ugostiteljski objekti, uključujući i one u hotelima, saznaju Novosti.

Iako, i sa porastom broja obolelih, imamo gotovo četiri puta manje pozitivnih na virus korona nego u najtežim danima ovog talasa, po proceni medicinskog dela Kriznog štaba epidemiološka situacija nije dobra, i „ide“ ka pogoršanju. To je ocena na osnovu dva kriterijuma – porasta broja zaraženih, i onog još važnijeg – velikog broja hospitalizovanih.

U internoj komunikaciji članovi Kriznog štaba, prema saznanjima „Novosti“, ovih dana najviše analiziraju puteve širenja zaraze, a zaključak je da su „žarišta“ puni hoteli u zimskim centrima i ugostiteljski objekti generalno, koji uglavnom poštuju radno vreme, ali ne i protivepidemijske mere, naročito ne onu koja se odnosi na dozvoljeni broj osoba prema kvadraturi.

„Izričito smo rekli da ne dozvoljavamo da se u pretećoj epidemiološkoj situaciji bilo šta od mera popušta“, kaže za „Novosti“ profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba.
I dr Srđa Janković, imunolog i član Kriznog štaba smatra da smo još daleko od praga koji bi sprečio širenje virusa kroz zajednicu, i da zasada nema uslova da se ublaže mere.

„Građani ne treba da se opuštaju, jer i u drugim gradovima može doći do scenarija kao u Vranju. Ključno je da se spreče okupljanja tamo gde virusa ima mnogo, i okupljanja koja nisu neophodna“, kaže Janković.
Da činjenica da imamo samo osam potvrđenih slučajeva „britanskog“ soja, ne odslikava realnost, „Novostima“ je juče potvrdilo više epidemiologa.

Svi su uvereni da je ovaj virus mnogo prisutniji, ali da samo zbog laboratorijske procedure izolacije, za to nema više zvaničnih potvrda.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.