U trendu

Srbija učestvuje u obeležavanju Evropske godine železnice

BEOGRAD – „Infrastruktura železnice Srbije“ uključila se u projekat „Povezivanje Evrope Ekspres vozom“ (Connecting Europe Expreš), koji je u okviru obeležavanja Evropske godine železnice 2021. pokrenula Evropska komisija, saopštila je danas „Infrastruktura železnice Srbije“ .
Planirano je da projekat bude realizovan tokom septembra i oktobra ove godine, a njime je predviđeno da specijalni voz poveže ukupno oko 25 evrpskih zemalja, uključujući i Srbiju, čijim prugama će saobraćati.
Saobraćaj ovog specijalnog voza kroz evropske zemlje pratiće niz velikih železničkih manifestacija, a prilikom njegovih skoro 40 zaustavljanja u gradovima širom kontinenta okupiće se železnički sektor, civilno društvo, lokalne i regionalne zajednice i najšira javnosti, kako bi se ukazalo na sve prednosti ovog vida transporta.
Ova manifestacija organizovana je sa ciljem promocije železničkog saobraćaja kao održivog vida transporta i predstavljanja železničkih usluga većem broju građana i najširoj javnosti.

Na taj način železnički saobraćaj biće predstavljen kao transevropska usluga mobilnosti, kako bi bila prikazana celokupna snaga i potencijal železnice za povezivanje evropskih zemalja, koje omogućava ovaj saobraćajni sistem.
Takođe, projekat treba da predstavi sve prednosti ovog vida transporta, značaj izgradnje i razvoja železničke infrastrukture, kao i doprinos železnice stvaranju novih radnih mesta, teritorijalnoj i socijalnoj povezanosti i pametnom, digitalnom i održivom sistemu mobilnosti.

Generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Nebojša Šurlan potpisao je Sporazum o pružanju podrške ovom projektu, koji realizuje Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija (CER)

Projekat „Povezivanje Evrope Ekspres vozom“ biće realizovan u skladu sa svim merama zaštite protiv virusa korona virusa u zemljama kroz koje će železnička kompozicija prolaziti.
Trasu specijalnog voza, sa svim pratećim manifestacijama, objaviće uskoro organizatori ovog projekta Evropska komisija i Zajednica evropskih železnica i infrastrukturnih kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.