Srića: Zaključavanje i dalje jedina opcija

ZAGREB – Pulmolog Saša Srića izjavio je danas da vrhunac poslednjeg talasa epidemije još nije dostignut i tvrdi da je „zaključavanje“ i dalje jedino rešenje da se zaustavi širenje korona virusa.

Srića je gostujući na zagrebačkoj N1 tv, upozorio da je greška popustiti mere koje su na snazi do 21. decembra, a onda ih, kako kaže, ponovo pooštravati nakon Nove godine, jer će doći do potpunog pucanja zdravstvenog sistema.

Komentarišući procene američkog instituta iz Sijetla da će Hrvatska imati više od 7.000 umrlih do aprila, Srića je rekao da je to zabrinjavajući podatak, ne isključujući mogućnost da se dogodi, ako se, kaže, nastavi trend kakav je u toj zemlji danas.

„Tražimo registar zaraženih i onih u samoizolaciji. Cilj je testirati više, imati do 20.000 testiranja dnevno, a da bi pale brojke, morali bismo imati manje od pet posto zaraženih od ukupnog broja testiranih“, rekao je Srića.

On je negirao tvrdnje kolege, doktora Gordana Lauca koji je objavio da već osam dana ne raste broj hospitalizovanih u kovid bolnici Dubrava.

„Koliko znam, broj novoobolelih u svakoj bolnici, pa i u KB-u Dubrava svakako raste“, rekao je Srića i dodao da se otvaraju novi intenzivni centri u koje se smeštaju bolesnici, kao i da je broj hospitalizovanih i dalje veći od broja onih koje se otpušta iz bolnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.