SSP traži da zaposleni koji su na bolovanju zbog infekcije, dobijaju pun iznos plate

Stranka slobode i pravde (SSP) zatražila je danas od Vlade Srbije da „bez odlaganja“ donese odluku da svi zaposleni koji su na bolovanju zbog infekcije korona virusom kao i oni zaposleni koji su u kućnoj izolaciji, dobijaju 100 odsto naknade zarade.

SSP je u saopštenju navela da bi 65 odsto naknade isplaćivao poslodavac a 35 odsto Republički fond za zdravstveno osiguranje.

„Zbog eskalacije epidemiološke krize i eksponencijalnog rasta broja zaraženih, ovu odluku treba doneti bez odlaganja jer veliki broj ljudi odlazi na posao uprkos sumnji da su zaraženi s obzirom da bi odlaskom na bolovanje i dobijanjem 65 odsto naknade zarade bili u situaciji da ne mogu da prehrane svoje porodice“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da je aktuelna preporuka vlade poslodavcima da isplaćuju punu zaradu zaposlenima koji su na bolovanju zbog infekcije, „čista demagogija jer nije obavezujuća“.

„Ova mera je važna ne samo kao mera socijalne politike i zaštite minimuma životnog standarda stanovništva već i kao sredstvo koje će doprineti da se suzbije epidemija jer smo u situaciji da veliki broj obolelih odlazi na posao čime se epidemija dodatno rasplamsava“, naveli su iz Stranke slobode i pravde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.