Štab o rekordnom broju smrtnih slučeva od korone u HR

ZAGREB – U Hrvatskoj su u jednom danu od posledica korona virusa umrle 92 osobe, što je zaista velika brojka, rekao je danas ministar zdravlja Vili Beroš, koji očekuje da će broj umrlih početi da pada za tri sedmice.

Beroš je na konferenciji za novinare rekao da je u kovid bolici Dubrava smrtnost na respiratoru 68 posto, od kojih je 65 imalo tri ili više hroničnih bolesti.

„Stopa smrtnosti bez komorbiditeta, na respiratoru je 16 posto“, dodao je Beroš.

Poredeći broj preminulih sa prošlom sedmicom i poslednja tri dana ove, direktor Instituta za javno zdravlje Krunoslav Capak je rekao da je manja.

„Današnja brojka novoobolelih je u odnosu na pre sedam dana manja. Ako gledamo trodnevni prosek, i tu se vidi pad“, rekao je Capak i dodao da četiri države EU imaju veću incidencu od Hrvatske na milion stanovnika.

Doktorka Alemka Markotić je, govoreći o rekordnom broju umrlih u jednom danu, rekla da većina bolesnika koji imaju teži razvoj bolesti imaju celi niz rizičnih faktora.

„Važno je da osobe koje su rizične u ranoj fazi traže lekarsku pomoć“, kazala je Alemka Markotić.

Šef Štaba Davor Božinović je rekao da će „okvir“ novih mera biti gotov do kraja sedmice i biće usmerene ka smanjenju koontakata.

„Sva mudrost je u tome da se izbegnu situacije da vam se neko obraća bez distance“, rekao je Božinović.

Rekao je i da epidemiološka situacija nije za popuštanje aktuelnih mera, ali se nada i da nove mere neće biti previše oštre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.