Štagljar: Situacija u HR ozbiljna, građanima reći istinu

ZAGREB – Uvedene epidemiološke mere u Hrvatskoj su nedovoljne i zakasnele, izjavio je molekularni biolog i imunolog Igor Štagljar sa Univerziteta u Torontu, uz ocenu da je epidemiološka situacija ozbilja, da je ne treba ulepšavati i da bi građani morali da znaju istinu.

Stagljar je za zagrebačku N1 tv. rekao da hrvatska vlada odluke o merama bazira na mišljenjima naučnika „kojima epidemiologija nije jača strana“ i situaciju, kako kaže, prikazuju boljom nego što zaista jeste.

Da bi se epidemija stavila pod kontrolu mora se steći kolektivni imunitet, kaže Štagljar, a s obzirom na to da u Hrvatskoj više od 40 posto ljudi ne želi da primi vakcinu protiv korona virusa, sa njima se, ističe, mora razgovarati i objasniti im zašto je dobro vakcinisati se.

Na građane se, navodi, posebno one koji su još uvek nesigurni u pogledu vakcine, mora delovati sa dobrim namerama.

Suština borbe protiv pandemije je, ističe, da vakcinu protiv zaraze primi veliki deo populacije.

Ukazao je da, iako još nema zvaničnih publikacija o vakcini, čvrsto veruje da su do sada objavljeni podaci o vakcinama protiv korone tačni.

„Složni smo u jednom – da se u Hrvatskoj ne komunicira pravo stanje, da se izvrću činjenice i brojke i ne preduzimaju mere kojima bi se epidemiološka situacija dovela pod kontrolu“, rekao je.

Podsetio je da je Hrvatska jedna od najteže pogođenih država u Evropi – juče je, kaže, imala 580 slučajeva na 100.000 stanovnika, i „u ovom trenutku smo broj jedan po novootkrivenim slučajevima u Evropi“. „Situacija je postala jako ozbiljna. Nema govora o usporenom rastu, ne znam odakle mojim kolegama te brojke. Moji podaci dolaze iz referentnog centra – Univerziteta Džon Hopkins“, kazao je Štagljar.

Upitan kako Hrvatska upravlja korona krizom, kaže da su mere zakasnele.

„Mislim da se mogu uvesti strože mere testiranja, identifikacija i izolacija novoobolelih jer jedino tako možemo držati epidemiju pod kontrolom“, rekao je.

Kaže da brojevi koji se iznose u javnost umanjuju ozbiljnost situacije i to je, kaže, problem.

„Građani Hrvatske moraju da znaju istinu. Ovo je opasna situacija i želimo da imamo što manji broj urlih u narednim mešecima i na taj načins premni dočekamo vakcinu“, rekao je Štagljar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.