U trendu

Štajnmajer: Buhenvald podsetnik na nezamisliva zverstva

BERLIN – Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer obeležio je danas 76. godišnjicu oslobađanja na kraju Drugog svetskog rata koncentracionog logora Buhenvald podsećajući svoje sunarodnike na nezamisliva zverstva koja su tamo nacisti počinili tokom Trećeg rajha.

„Komunisti i demokrate, homoseksualci i takozvani asocijalni ljudi zatvarani su u Buhenvaldu. Jevreji, Sinti i Romi su ovde dovođeni i ubijani“, rekao je Štajnmajer tokom govora u obližnjem nemačkom gradu Vajmaru, 76 godina nakon što su na današnji dan američke snage oslobodile logor, preneo je Rojters.

„S obzirom na različite grupe žrtava, Buhenvald predstavlja sveukupno varvarstvo nacista, njihov agresivni nacionalizam spolja, njegovu diktaturu iznutra i rasistički način razmišljanja“, istakao je Štajnmajer.

Buhenvald predstavlja rasni fanatizam, mučenje, ubistva i eliminaciju, dodao je predsednik Nemačke.

Preživelima holokausta i njihovim porodicama ove godine nije bilo dozvoljeno da se okupe na obeležavanju godišnjice zbog pandemije korona virusa.

Preživeli iz različitih delova sveta su umesto toga prisustvovali onlajn obeležavanju godišnjice.

Koncentracioni logor Buhenvald osnovan je 1937. godine.

Ubijeno je ili je umrlo od gladi, bolesti i medicinskih eksperimenata pre oslobadanja logora 11. aprila 1945. godine, više od 56.000 od 280.000 zatvorenika koji su držani u Buhenvaldu i njegovim pratećim logorima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.