U trendu

Štajnmajer: Pandemija uputila na solidarnost i suočila sa pojmovima slobode i odgovornosti

Korona virus je pokazao koliko je ljudski život krhak i uputio na solidarnost, a pandemija je naterala sve da se suoče s nekim novim ali i poznatim pojmovima poput poverenja, slobode ili odgovornosti, izjavio je je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier).

„Već dve godine pandemija odredjuje naš život, ovde i u celom svetu. Retko smo ovako na sopstvenoj koži iskusili koliko je krhak ljudski život i koliko je budućnost nepredvidiva, sledeći mesec, sledeća sedmica pa čak i sledeći dan. I trenutno moramo da se uzdržavamo u svakodnevici zbog nove varijante virusa“, rekao je Štajnmajer u božićnom govoru.

Kako je preneo Dojče vele (Deutsche Welle), nemački predsednik je dodao se posle dve godine pandemije šire frustracija, razdražljivost, otudjenje i nažalost agresija.

„Istina je da u demokratiji ne moraju biti svi istog mišljenja. Ali mislite na to da smo svi mi jedna država i da ćemo nakon pandemije morati jedni drugima da pogledamo u oči“, rekao je nemački predsednik.

On je rekao da lično želi da zahvali „velikoj, često tihoj većini u zemlji“ koja se već mesecima ponaša obzirno i odgovorno i ukazao na značaj vakcinacije.

„Možemo zaštititi sebe i druge! Srećan sam jer je najveća većina prepoznala šansu koju nosi cepljenje i da je shvatila koliko teške patnje i koliko smrtnih slučajeva se do danas time izbegl“, poručio je Štajnmajer.

Štajnmajer je takodje zahvalio svima koji su ove godine izašli na parlamentarne izbore i tako omogućili demokratsku promenu vlasti punu poštovanja prema drugoj strani, a ukazao je i na druge teme koje će biti bitne u budućnosti, poput zaštite životne sredine i klimatskih promena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar