U trendu

Stop koroni: U ovih šest mesta u Srbiji nema nijednog inficiranog, u čemu je tajna

U Srbiji šet mesta još odoleva korona virusu i u njima nije zabeležena nijedna zaražena osoba, piše portal Telegraf i navodi da tajna, prema rečima nadležnih u tim opštinama, verovatno leži u strogom pridržavanju mera i disciplini građana.

U Bujanovcu i Preševu nema registrovanih slučajeva oboljevanja od korona virusa, receno je danas na konferenciji za novinare o najnovijim podacima o korona virusu, podseća portal i dodaje da zaraženih nema ni u Kniću, Bečeju, Tutinu i Kosjeriću.

Telegraf piše da u svim tim opštinama navode da se strogo poštuju mere koje je dalo Ministarstvo zdravlja, ali i da u tim mestima izgleda žive izuzetno disciplinovani gradani, koji ili uopšte ne krše mere samoizolacije, ni zabranu kretanja, ili je ona na minimumu.

Opština Knić saopštila je da ni posle više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja i proglašenja pandemije u toj opštini nema zaraženih korona virusom.

Kako se navodi, u ambulanti za respiratorne infekcije i febrilna stanja u Gruži pregledano je više od 100 pacijenata, pet je uzorkovano i nalazi kod svih pet pacijenata bili su negativni na virus COVID-19.

U Domu zdrvlja u Kniću angažovano je 50 medicinskih radnika, od cega 20 lekara, 27 medicinskih sestara i tri laboratorijska tehnicara. Opština organizuje prevoz za zdravstvene radnike koji žive u okolnim mestima, tako ih dodatno štiteći.

Opština Knić odmah po uvodenju vanrednog stanja formirala je i volontersku službu koja ima više od 50 clanova koji stižu do najugroženijih. Jednom nedeljno dezinfikuju ulice i javne površine u najprometnijim mestima u opštini, a dezinfikuju i stambene zgrade i sve javne ustanove.

Kosjerić je i dalje jedina opština u Zlatiborskom okrugu koja nema nijedan slučaj oboljevanja.

Predsednik opštine Kosjeric Žarko Đokić rekao je ranije da su meštani veoma disciplinovani i veruje da je to razlog što u ovoj sredini još uvek nema obolelih od korona virusa. Ispred prodavnica i apoteka nema gužvi i svi poštuju propisano odstojanje, prenosi Telegraf.

U saradnji sa Zavodom za javno zdravlje opština Kosjerić je nabavila hipohlorid i kojim su dezinfikovani trotoari, ulice, parkovi, parkinzi oko mega marketa i Doma zdravlja. Poljoprivrednici poštuju policijski čas i obevaze na njivama obavljaju kada je kretanje dozvoljno.

U izolaciji je 46 ljudi, a testirano je pet ljudi i svi su negativni.

U Tutinu su uzeti brisevi zdravstvenih radnika koji rade u Kovid bolnici i Hitnoj službi. U Epidemiološkoj službi su testirana cetiri lekara, koji su prethodno bili u samoizolaciji, i svi rezultati su negativni. Za dva uzorka čekaju se rezultati.

Lekari u Tutinu od pocetka ove nedelje mogu da uzimaju briseve osobama za koje se bude sumnjalo da su pozitivne na korona virus. Kako navode u Tutinu, sve rade po preporukama Ministarstva zdravlja.

Tutin je u blizini žarišta, Novog Pazara, kom nije uspelo da bude kovid negativan, napominje portal.

Iako je na sajtu Ministarstva zdravlja navedeno da u opštini Bečej postoje dve osobe obolele od korona virusa, najverovatnije se radi o administrativnoj grešci. Tačnije, prilikom testiranja zavedeni su podaci iz ličnih dokumenata, a u ovom slučaju te dve osobe, najverovatnije, u ličnim kartama nisu promenile mesto prebivališta, napominje Telegraf.

Svim sugrađanima starijim od 65 godina, koji su se protekle nedelje obratili kontakt centru Opštine Bečej započeta je dostava sredstava za dezinfekciju u količini od dva litra po domaćinstvu.

Volonteri mobilnog tima Opštine Bečej prošle nedelje posetili su sugrađane u Beceju, Backom Petrovom Selu i Backom Gradištu.

U bolnicama u Vojvodini nema pacijenata iz ove opštine.

Osim u Bujanovcu kada je u pitanju Pčinjski okrug, što je potvrđeno danas na konferenciji za novinare, obolelih od korona virusa nema ni u Trgovištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar