Strani mediji: Srbija prva u Evropi dobila kinesku vakcinu

U Beograd je danas sleteo avion sa pošiljkom od milion kineskih vakcina kompanije Sinofarm i Srbija je tako postala prva evropska zemlja koja je dobila kineske vakcine za masovnu imunizaciju stanovništva, javile su agencije Rojters i AP.

Agencije prenose da je avion s kineskim vakcinama dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zajedno sa ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo.

Ap ukazuje da je u Srbiju stiglo miliona doza vakcine, što je dovoljno da se vakciniše 500.000 ljudi.

Agencija prenosi reči predsednika Vučića da će primiti kinesku vakcinu, kako bi pokazao građanima da je bezbedna.

„Hteo bih da zahvalim predsedniku Si Đipingu i kineskom rukovodstvu za ovu pošiljku sa milion doza vakcine“, izjavio je Vučić.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana i nadležne institucije Srbije odobriti primenu Sinofarmovih vakcina.

Od druge polovine decembra 2020. godine do sada, u Srbiji je vakcinisano oko 20.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika i starijih ljudi, štićenika domova za stara i nemoćna lica.

Većina je primila ili vakcinu kompanije Fajzer/Biontek, ili rusku vakcinu SputnjikV, a predsednik Vučić je najavio da će iduće nedelje u Srbiju stići još 250.000 vakcina, dok se do juna očekuju i vakcine kompanija AstraZeneka i Moderna.

Rojters podseća da je na zapadnom Balkanu masovna imunizacija stanovništva počela samo u Srbiji i Albaniji, dok u Bosnu i Hercegovinu, na tzv. Kosovo, u Crnu Goru i u Severnu Makedoniju još uvek nisu stigle vakcine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.