Stručnjaci upozoravaju: maske opasne za decu

Nošenje zaštitnih maski tokom pandemije koronavirusa postalo je svakodnevnica za većinu ljudi širom sveta, ali deca mlađa od dve godine ne bi trebala da ih nose, upozoravaju iz Asocijacije pedijatara Japana.

Zdravstvene vlasti Japana podstiču nošenje maski, ali pedijatrijski stručnjaci upozoravaju roditelje da ih ne ne stavljaju bebama do dve godine, naročito tek rođenoj deci, jer im tako otežavaju disanje.

„Maske kod odojčadi povećavaju rizik od toplotnog udara“, piše u letku Asocijacije pedijatara Japana.

Kako upozoravaju, odojčad imaju uže disajne puteve i zbog toga bi nošenje maski stvaralo dodatni pritisak na pluća. Pri tome je povećan i rizik od gušenja, posebno ako bebe povraćaju prilikom nošenja maske.

Prilično je nizak rizik oboljevanja od koronavirusa kod sasvim male dece, ali japanski pedijatri zaključuju da maske nisu potrebne deci mlađoj od dve godine.

Japanski ministar Sinco Abe pooštrio je ove nedelje preventivne mere u ovoj zemlji. On je proširio zabranu putovanja u 111 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju i Južnu Afriku.

Japanskim državljanima i dalje je dozvoljeno da uđu u zemlju, iako moraju da prođu testiranje i samoizolaciju od 14 dana.

Prema poslednjim informacijama, Japan ima ukupno 16.651 zaraženih od koronavirusa, dok je 858 osoba preminulo od posledica infekcije COVID-19 u ovoj zemlji.

(CNN , N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.