U trendu

Studija pokazala ko je najotporniji na koronu

U Srbiji su na koronavirus najotpornije osobe mlađe od 19 godina, rezultat je nacionalne studije seroprevalencije, koja je pokazala da je pre trećeg pika epidemije, u našoj zemlji imunitet na koronu steklo 20,7 odsto stanovništva.

Reč je o dve studije koje je sproveo Institut za epidemiologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, u saradnji sa drugim institutima – prva od 15. maja do 25. juna, koja je imala 1.000 ispitanika, i druga sa 1.500 ispitanika, koja je trajala do 28. oktobra.

U prvoj studiji prokuženost stanovništva je na nivou cele zemlje bila 6,4 odsto, a u drugoj 20,7 odsto, rekla je Tanjugu upravnica Instituta za epidemiologiju Tatjana Pekmezović.

Studija je, kaže, pokazala da je najveća prokuženost stanovništva, od 23 odsto, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji.

Pekmezovićeva je rekla da je u prvoj studiji bilo znatno više seropozitivnosti kod muškaraca, dok je drugom studijom pokazano da je stečeni imunitet na koronavirus gotovo jednak kod muškaraca (20,6 odsto) i kod žena (20,8 odsto).

Druga studija je, navodi, potvrdila rezultat prve da su osobe mlađe od 19 godina imale najvišu seroprevalenciju.

U studiji su sarađivali i Institut za statistiku Medicinskog fakulteta u Beogradu, Institut za primenu nuklearne energije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i regionalni instituti i zavodi za javno zdravlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.