U trendu

Sud u Hagu razgovara sa predstavnicima javnosti na Kosovu

HAG – Predsednica Specijalizovanih veća Kosova (SVK), sudija Ekaterina Trendafilova i sekretar SVK Fidelma Donlon, razgovarale su sa grupom pravnika, studenata i predstavnika nevladinih organizacija sa Kosova o radu te institucije, koja procesuira nekadašnje vođe OVK.

Trendafilova je tim povodom izjavila da je komunikacija sa ljudima na Kosovu i u regionu o radu te institucije od najveće važnosti, da bi oni razumeli da je sud uspostavljen da bi obezbedio “pravedne, nezavisne i nepristrasne postupke” i da oni koji u njemu rade shvataju taj mandat vrlo ozbiljno.

“Zahvalna sam na današnjoj prilici da čujem stavove učesnika i da stupim u dijalog sa njima “, rekla je predsednica SVK nakon online razgovora u okviru „Outreać“ programa suda (program za komunikaciju i približavanje javnosti).

Sa izuzetkom prošle godine i pandemije izazvane korona virusom, outreać tim putuje na Kosovo otprilike jednom mesečno, kako bi održao sastanke na kojima učesnici imaju priliku da saznaju o mandatu i aktivnostima suda, postavljaju pitanja i iznesu svoje probleme, navodi se u saopštenju SVK.

Od marta 2020. godine, outreać događaji su se privremeno preselili onlajn. Održavaju se u proseku dva onlajn događaja mesečno, radi komunikacije sa studentima, pravnicima, novinarima, mladima i drugim grupama.

Kao deo svog outreać programa, SVK pripremaju informativni video materijal za prikazivanje na Kosovu na albanskom, srpskom i engleskom jeziku o pitanjima kao što su mandat Specijalizovanih veća, Ombudsman SVK, zaštitne mere za svedoke kao i učešće i proces prijava za žrtve.
Aktivnosti programa outreać se od 2018. godine finansiraju uz izdašnu podršku Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.