U trendu

Sudjenje Netanjahuu optuženom za korupciju počinje sutra

Samo nedelju dana pošto je nova Vlada premijera Izraela Benjamina Netanjahua položila zakletvu, sutra, 24. maja, počeće da mu se sudi za korupciju.

Sedamdesetogodišnji Netanjahu koji je najduže na funkciji premijera u istoriji Izraela optužen je u novembru za prevaru i zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih.

On će biti prvi premijer Izraela kome se sudi dok je na položaju, navodi Asošiejted pres.

Jerusalimski okružni sud je u sredu odbio Netanjahuov zahtev da izbegne početak sudskog procesa uz objašnjenje da optuženi mora prisustvovati čitanju optužnice i da Netanjahu ne može biti izuzetak jer se ne razlikuje ni od jednog drugog izraelskog gradjanina.

Početak sudjenja je prvobitno bio zakazan za 17. mart ali je odložen jer je tadašnji ministar pravde Amir Ohana proglasio vanredno stanje u sudskom sistemu zbog pandemije korona virusa, navode izraelski mediji.

Netanjahu je optužen za primanje skupih poklona od bogatih biznismena, uključujući šampanjac i cigare i što je činio usluge medijskim mogulima u zamenu za povoljno izveštavanje o sebi i svojoj porodici, podseća AP.

U najozbiljnijem slučaju optužen je da je promovisao zakon koji je doneo stotine miliona dolara profita vlasniku velike telekom kompanije dok je skrivao uticaj na popularni novinski veb sajt te firme.

Netanjahu je porekao sve optužbe, tvrdeći da se radi o „lovu na veštice“ i pokušaju udara agresivne policije, pristrasnih tužilaca i neprijateljskih medija.

On nije prvi izraelski lider kome se sudi.

Bivši premijer Ehud Olmert i predsednik Izraela Moše Kacav služli su zatvorsku kaznu, Olmert zbog optužbi za korupciju, a Kacav za silovanje.

Medjutim, oni su obojica podneli ostavke da se brane od optužbi.

Netanjahu je odbio poziv da to učini, kritikujući pravni sistem u zemlji.

Očekuje se da će sudjenje Netanjahuu trajati nekoliko godina imajući u vidu mnogobrojne svedoke i dokumente koji bi trebalo da budu predstavljeni.

Tokom tri godine koliko je trajala istraga Netanjahu je ponavljao da istražitelji „neće naći ništa jer nema ničega“.

On je pokušao ali nije uspeo da obezbedi parlamentarni imunitet od sudskog gonjenja.

Nije mu pošao za rukom ni pokušaj da izbegne pojavljivanje sutra iako je tvrdio da ono nije potrebno i da puno košta zbog obezbedjenja u sudnici i propisa o društvenom distanciranju zbog zaraze novim virusom.

Ipak sudjenje Netanjahuu počinje pošto je ojačao i četvrti put zaredom, a peti put ukupno postao premijer.

Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, je nakon tri runde uzastopnih izbora za manje od godinu dana, na kojima nije bilo jasnog pobednika, sklopio koalicioni sporazum sa svojim bivšim rivalom, sada partnerom, Benijom Gancom, vodjom partije centra Plavo i belo, o obrazovanju vanredne vlade nacionalnog jedinstva.

On je na vlasti neprekidno više od jedne decenije, a sada će biti premijer najmanje još narednih 18 meseci dok se bori protiv optužbi za korupciju.

Ganc je pre koalicionog sporazuma nastojao da obezbedi podršku u parlamentu za usvajanje zakona kojim bi se Netanjahuu onemogućilo da bude premijer dok je pod optužnicom.

Medjutim, pravdajući se nastojanjem da izbegne četvrte skupe izbore Ganc je odlučio da podeli vlast sa Netanjahuom i bude premijer posle njega.

Vrhovni sud je otvorio put da Netanjahu ostane na vlasti presudivši da optuženi političar može biti na funkciji premijera iako se u tom slučaju od ministara zahteva da podnesu ostavku.

Poznavaoci prilika kažu da će on biti ukjučen u postavljenje ključnih zvaničnika, sudija Vrhovnog suda i novog državnog tužioca što može uticati na eventualni žalbeni proces.

Takodje će imati priliku da nastavi napade na pravni sistem.

Uz to se očekuje da se Netanjahu ipak ne pojavljuje u sudu baš često.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.