Sumnja se da je broj zaraženih 50 puta veći: Da li će ova zemlja postati nova Italija?

U Turskoj poslednjih dana broj obolelih od novog korona virusa naglo raste, gotovo isto tako brzo kao u SAD, a vlasti o tome ne informišu ljude kako bi trebalo, piše nemački Dojče vele.

Spisak iz zvaničnog registra umrlih grada Istanbula kružio je nekoliko sati društvenim mrežama i medijima na internetu pre nego što je pristup blokiran, a na tom spisku su bili navedeni smrtni slučajevi od dan ranije – imena umrlih, datum rođenja i uzrok smrti za ukupno 255 osoba, navodi DW.

Kao uzrok smrti, kako se napominje, COVID-19 je naveden 20 puta.

Turski ministar zdravlja bio je primoran da objasni šta se dogodilo, jer je za isti taj dan, 28. mart, njegovo Ministarstvo objavilo da ima samo 16 smrtnih slučajeva od posledica infekcije korona-virusom – i to u čitavoj Turskoj, a njegovo objašnjenje bilo je da je nakon njegove objave preminulo još četvoro.

Sumnja i nepoverenje u informacije vlasti, međutim, ostaju, a sumnjičav je i zamenik turske lekarske komore Ali Čerkezoglu, koji kaže da „brojkama moramo da verujemo, ali ne moramo da ih prihvatamo, već bismo morali da ih preispitamo“.

„Ako odgovorni u zemlji ne sprovode dovoljno testova, onda se mora razgovarati o tome da li je to stvarna statistika u ovoj zemlji“, kaže Čerkezoglu.

Kako je rekao, relativno mali broj zaraženih bi mogao da ima veze s malim brojem testiranja.

Zbog toga neki stručnjaci smatraju da je broj nepoznatih slučajeva u Turskoj 50 puta veći.

Lekar i poslanik opozicione kurdske Demokratske partije naroda (HDP), Omer Faruk Gergerlioglu, kaže da čak ni na zvanične statistike vlada nije bila dovoljno pripremljena, jer su se Ministarstva pravila kao da virus neće pogoditi Tursku.

„Ali Turska je zemlja koja ima intenzivan trgovinski i putnički saobraćaj sa Kinom. A kad je virus došao do Irana, bilo je jasno da će doći i u Tursku“, rekao je Gergerlioglu.

U međuvremenu, zatvorene su škole, fakulteti i većina prodavnica, a ljudi su pozvani da ne napuštaju svoje kuće i stanove, svi letovi ka inostranstvu su otkazani, a putovanja unutar zemlje su moguća samo uz odobrenje.

Gergerlioglu upozorava i na situaciju u zatvorima, gde je opasnost od zaraze velika, iako turski ministar pravde tvrdi da će, ukoliko dođe do zdravstvenih problema, zatvorenike odmah transportovati u bolnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.