U trendu

Sumnja se da je Tramp mnogo duže zaražen, godine su mu ozbiljan rizik

Stručnjaci kažu da je neuobičajeno da pacijent ima pozitivan PCR test na korona virus, samo dan nakon što je bio u kontaktu sa zaraženom osobom zbog čega smatraju da je američki predsednik Donald Tramp mnogo duže zaražen, kao i da je u toku ove nedelje mnoge osobe izložio virusu.

Kako se navodi, ukoliko Tramp postane ozbiljno bolestan, mogao bi vlast da prenese na potpredsednika, što nalaže 25. član Ustava SAD, a ukoliko bi i potpredsednik Majk Pens bio onemogućen da vrši tu dužnost, vlast bi preuzela predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, piše Gardijan.

Dodaje se da je poslednje dešavanje pojačalo kritiku Trampove administracije za odnos prema pandemiji, ali se i podseća da je Tramp iako redovno testiran na virus, kao i članovi njegove administracije i osoblja, ali da je u javnosti retko viđen sa maskom.

Iako je do predsedničkih izbora u SAD ostalo 33 dana, zbog Trampove bolesti otkazani su predizborni skupovi koje je planirao, a kako se navodi, ukoliko razvije ozbiljne simptome, moraće da objasni zašto je neprekidno umanjivao težinu pandemije i forsirao otvaranje škola i preduzeća.

Pojedini lekari smatraju da bi godine i kilaža Donalda Trampa mogli da uzrokuju komplikaciju bolesti, a Beri Dikson iz bolnice Sent Vinsent iz Melburna kaže da bi ti faktori mogli da dovedu do upale pluća, koja je povezana sa visokim mortalitetom.

„On je pod mnogo većim rizikom od umiranja ukoliko razvije upalu pluća. Postoje i drugi faktori rizika, poput toga da li ste pušač, imate dijabetes ili srčane probleme. Ključni faktor rizika za Trampa, osim njegovih godina je višak kilograma“, rekao je Dikson.

On dodaje da zaraženi iako u početku izgledaju dobro, mogu tek druge nedelje da razviju ozbiljnije simptome i drastično promene stanje.

„Takvo brzo pogoršanje mogli smo da vidimo kod britanskog premijera Borisa Džonsona“, rekao je on.

Drugi lekar Piter Kolinjon rekao je da bi on najpre savetovao pregled pluća.

„Ukoliko je dovoljno dobro da može da hoda i diše samostalno dobro je, ali ako se stanje pogorša za pet do šest dana moraće da se nadgleda i prati njegovo disanje“, rekao je on.

Tramp je jutros objavio da su on i Melanija pozitivni na korona virus i da su se stavili u karantin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.